maandag 31 januari 2005

Ook Yahoo heeft videozoekmachine

Niet alleen Google heeft een videozoekmachine, ook Yahoo heeft zo'n zoekmachine op het net gezet. De fanatieke 'googelaars' zijn er natuurlijk van overtuigd dat Google de beste mogelijkheden biedt, maar op dit moment doet Yahoo zeker niet onder voor Google. Maar eigenlijk kun je ze niet echt met elkaar vergelijken: er zijn m.i. teveel verschillen om te komen tot een conclusie.

Om te beginnen is de index van Google nog heel klein, maar ook biedt Google nog niet de video zelf aan, maar alleen screenshots van iedere halve minuut. Yahoo daarentegen biedt korte fragmenten van max. 60 seconden aan. Beide zoekmachines zoeken overigens in de transcriptie van Amerikaanse televisieprogramma's naar de ondertitels die bij uitzendingen worden meegezonden als hulpmiddel voor doven en slechthorenden.

Ik vind de ontwikkelingen interessant, maar ben wel verbaasd dat andere videozoekmachines weinig genoemd worden. Er zijn er namelijk nog wel meer, bijv. Singing Fish en Blinkx. Ook erg de moeite waard en voorlopig elk nog met veel meer mogelijkheden dan Yahoo en Google samen!

Geen opmerkingen: