dinsdag 12 september 2006

Jongerenwetboek

Wetboek voor JongerenNieuw verschenen: Wetboek voor Jongeren. Ik heb de papieren versie niet gezien, maar wat ik zie op het web stelt me meer dan tevreden. Maar wat ik nu werkelijk niet snap is dat dit een particulier initiatief is en dat de overheid niet het initiatief neemt om dit boek op allerlei plekken gratis en voor niks aan te bieden. Scholen, bibliotheken, maar wat mij betreft ook in jongerencentra en allerlei andere plekken waar jongeren komen. De internetversie zou in ieder geval gratis toegankelijk moeten zijn.

Okee, okee, ik weet het, dat kost geld, maar ik vind dit boek eigenlijk verplichte kost voor iedere Nederlandse burger. Want volgens mij wordt iedere Nederlandse burger verondersteld de wet te kennen, maar wie eens een kijkje heeft genomen in de Nederlandse wetboeken weet dat dit geen sinecure is. De teksten die daarin staan zijn imho voor veel mensen veel te gecompliceerd. Als de overheid wil dat wij de wet kennen, dan moeten ze die wel in een 'leesbare' vorm aanbieden. In het Wetboek voor jongeren vind je natuurlijk niet alle wetten die we hebben in ons landje, maar je vindt er wel een aantal voor jongeren belangrijke wetten. En - heel belangrijk - er staan allerlei duidelijke voorbeelden in. Het maakt dat de wet dichterbij je komt te staan, in plaats van iets dat alleen interessant is voor juristen en politici.

Wat mij betreft wordt dit initiatief daarom overgenomen door de overheid. Zij zouden bijvoorbeeld ervoor kunnen zorgen dat de internetversie van dit boek gratis wordt aangeboden (je moet nu in principe de papieren versie aanschaffen of een speciale key-card kopen om volledige toegang te krijgen tot de site). En wat mij betreft neemt de overheid dan ook plaats in de redactie, zodat duidelijk is dat zij achter de inhoud van het boek/de site staan, én ze tegelijkertijd zelf leren hoe je dingen helder en duidelijk kunt formuleren!

2 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Zeer fijne tip dit.

Die ga ik met alle credits van je stelen en posten.

Cheers!

Edwin

Edwin Mijnsbergen zei

En dat kon heerlijk snel op deze manier :-)