maandag 15 januari 2007

Waterbesparing

WaterbustersIk ben een groot-waterverbruiker. Ik vind het heerlijk om 's morgens lang onder de douche te staan om mijn zonden te overpeinzen. Ik ben me ervan bewust dat ik daarmee een aanslag doe op het milieu: er verdwijnt onverantwoord veel - min of meer - schoon water zomaar in het waterputje. Daarom probeer ik op andere momenten wel op water te bezuinigen: ik maak gebruik van een waterbesparende douchekop, ik zorg dat de kranen niet lekken en als ik mijn handen was doe ik de kraan pas aan als ik mijn handen spoel en laat hem tussentijds niet lopen.

Wie meer tips wil hebben hoe je water kunt besparen, kan de (Engelstalige) game Waterbusters spelen. Het is geen moeilijk, en ook niet een erg uitdagend spel, maar het is toch wel leuk om te ontdekken hoe je water kunt besparen. In het spel moet je door je huis rondlopen en zoveel mogelijk voorkomen dat er onnodig water verloren gaat. Dat betekent onder andere dat je kranen moet repareren, een timer plaatst in de badkamer zodat je kunt controleren hoelang je onder de douche staat en waterverslindende apparaten vervangt door zuiniger versies. Elke keer als je een lek ergens hebt gerepareerd word je gefeliciteerd door Bert de Zalm, en hij geeft je dan ook tips hoe je nog meer water kunt besparen.

Er zijn 4 levels, en het is niet echt moeilijk om het spel te doorlopen. In de hogere levels wordt het iets lastiger omdat je een lekkende kraan moet ontwijken die in het huis rondloopt. Je hoeft niets te weten over waterbesparing: je hoeft alleen door de verschillende kamers te lopen, zoveel mogelijk gereedschappen te verzamelen, het gesprek aan te gaan met de characters die je tegenkomt in het spel, en alle waterverbruikende apparaten te bekijken. Het spel doet de rest: telkens als iets zuiniger kan, verschijnt dat op je scherm, waarmee je punten verdient.

Toch een aardige manier om wat te weten te komen over hoe je water kunt besparen. Wat mij betreft komt er een Nederlandstalige versie van dit spel! Of is die er misschien al?

2 opmerkingen:

Elke zei

Ik schaam me minder voor mijn watergebruik sinds ik douchen mijn hobby noem, en sinds ik gelezen heb dat het een effectieve manier is om creatief te denken.
Maar voor Waterbusters moet ik toch even moed verzamelen...

Margreet-ICT en Onderwijs zei

Ik compenseer mijn 'hobby' door minder af te wassen. Dat maakt dat ik me een stuk minder schuldig voel ;-)