vrijdag 2 november 2007

VICTO: voor vrouwen

Afbeelding overgenomen van www.apcwomen.orgDeze keer een blogje dat bedoeld is voor vrouwen. Simpel omdat ik alle vrouwen die werkzaam zijn in het onderwijs en geïnteresseerd zijn in ict wil wijzen op het VICTO-netwerk. VICTO staat voor Vrouwen ICT en Onderwijs, en dat is precies voor wie dit netwerk bedoeld is. In het netwerk zitten zowel vrouwen uit het voortgezet als het hoger onderwijs, vrouwen die lesgeven en vrouwen die onderwijs ondersteunen bijv. door adviezen te geven. De vrouwen uit het VICTO-netwerk komen maandelijks bij elkaar en delen dan hun ervaringen op het gebied van onderwijs en ict. Daarna wordt ingegaan op één onderwerp, meestal iets waar één van de leden in het kader van haar werk zich recent mee bezig heeft gehouden, Eén van de leden uit het netwerk geeft een introductie op dat onderwerp, maar meestal wordt er al snel van alle kanten op gereageerd en volgen er levendige discussies. Om een idee te geven van wat er allemaal besproken kan worden, hier wat onderwerpen die al besproken zijn in het netwerk:
  • Nieuwe leren + ICT leeromgeving
  • Digitaal portfolio
  • Web 2.0
  • SLB systeem in het hoger onderwijs
Ik ben zelf lid van deze club, alhoewel ik er helaas veel te weinig bij kan zijn. Maar gelukkig is dat geen bezwaar: ik mag aanhaken wanneer ik wil. En als ik een beroep wil doen op de leden van het netwerk, dan mag dat. De sfeer is open en prettig, en erg professioneel.

Ik dacht eigenlijk altijd dat dit netwerk wel bekend was bij degenen voor wie het bedoeld was, maar onlangs kwam ik erachter dat dat absoluut niet zo is. Ik heb daarom navraag gedaan bij de voorzitter van het VICTO-netwerk, Marjo Bollen, en zij vond het goed als ik hier melding wilde maken van VICTO. Bij deze dus. Als je geïnteresseerd bent, reageer dan via dit blog of stuur mij een mailtje; dan zal ik het doorsturen.

9 opmerkingen:

elke zei

Zoiets zou er nou ook moeten zijn voor computerjuffen uit het basisonderwijs.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Elke,
VICTO is niet alleen voor juffen uit het VO, maar voor iedereen in het onderwijs die zich bezig houdt met ICT. Juist de diversiteit maakt het interessant, vind ik. Soms loopt het HO voor de troepen uit en kan je daarvan leren en een andere keer het PO of het VO. In onze club zit ook iemand van een pabo dus misschien heb je meer aansluiting dan je denkt!

Anoniem zei

@ Margreet
Mag iemand zoals ik er ook in? Ik ben wel geen professional in ICT, maar ik wil er wel wat mee voor mijn lessen...

@ Margreet en Elke
Veel groeten aan jullie beiden die ik graag mijn leermeesters (heroes)noem.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Anoniem,
Wat is een professional? Moet je daarvoor hebben gestudeerd ;-) ? Ik heb het niet zo op die term, en het lijkt me ook niet belangrijk. Volgens mij gaat het erom of je interesse hebt in ICT en onderwijs en gezien het feit dat je dit weblog leest en dat van Elke moet dat bij jou wel het geval zijn. Dus als je aan wilt sluiten bij het VICTO-netwerk, stuur me dan je naam en e-mail, zodat ik je in contact kan brengen met de voorzitter van het netwerk. Je kunt je gegevens aan me sturen via deze commentaarfunctie of rechtstreeks naar mijn e-mailadres dat je vindt bovenaan mijn website.
N.B. Schrik niet van mijn website: hij is nogal verouderd. Ik hou hem niet bij omdat ik alle nieuwtjes plaats in dit weblog. Maar omdat ik weet dat de site nog gebruikt wordt, hou ik 'm in de lucht.

p.s. Dank voor je compliment. Ik voel me geen hero, maar het is natuurlijk wel leuk om te horen ;-)

Karin Winters zei

Is VICTO ook voor vrouwen die werken in de BVE sector? lijkt me wel toch? Ga je dus vast een mail sturen via je site.

Anoniem zei

Zouden vrouwelijke juffen uit Vlaanderen er ook iets aan hebben? Als vrouwelijke ict-coördinator ben ik vaak nog een witte raaf in dit mannenwereldje
Mia

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Mia,

Waarom niet? Ik denk dat het je altijd sterker maakt als je verbindingen aangaat. Als je wilt kan ik je het e-mailadres van de voorzitter geven. Stuur dan even een berichtje. Bij mijn profiel staat mijn visitekaartje; daarop staat mijn e-mailadres.

Paulien zei

Margreet, dit is al een wat ouder bericht, maar ik wilde toch nog even regeren. Ik zou graag meer kennis willen maken met VICTO. Ben geen super-ict-er, maar ben wel aangewezen om het vuurtje van de ict brandend te houden bij mij op school.

Groetjes, Paulien

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Paulien,
Als je me je e-mailadres stuurt dan stuur ik dat door naar de voorzitter van onze club. Zij neemt dan contact met je op. Je bent van harte welkom, ook als je (nog) geen super ict'er bent. We leren het van elkaar en elke inbreng is welkom! Mijn e-mailadres vind je bovenaan mijn website.