donderdag 6 maart 2008

Burnout Paradise; brandend rubber

Door: Martijn van den Berg


De Burnout serie was toen deze voor het eerst gelanceerd werd een grote innovatie. Voorheen had je geen auto's op straat tijdens het racen. Of de races werden gehouden in het donker als er geen auto's waren, of je had een circuit, of je racede op een of andere verlaten weg waar toevallig nooit een auto reed. De Burnout serie bracht hier verandering in door verkeer er bij te voegen en bij dit verkeer ook de mogelijkheid om de hele boel van de weg af te beuken en soms ook zelf van de weg gebeukt te worden. Deze serie werd een succes en inmiddels zijn we alweer bij het vijfde deel aanbeland van deze serie: Burnout Paradise.

Nieuw bij dit deel van Burnout is dat in plaats van losse races je in een grote stad bent met overal de zogenaamde events. Deze zijn er in vijf verschillende soorten. De Marked Man, (waarbij je naar een bepaald punt moet komen zonder van de baan gebeukt te worden) De Race, de Burning Route, (tijdrace met een bepaalde auto) de Road Rage (waarbij je zo veel mogelijk auto's van de baan moet beuken) en de totaal nieuwe Stunt Run. (waarbij je door de stad zo veel mogelijk stunts moet maken) Met het halen van deze events spaar je punten om je rijbewijs te verbeteren, en krijg je nieuwe auto's die op hun beurt weer sneller of sterker zijn. Daarnaast zijn er in de stad ook nog de zogenaamde Road Rules (wetten van de weg) te doen waarbij je een zo snel mogelijk door een straat racet of een zo goed mogelijke crash doet en kan je nog door billboards scheuren of superjumps maken (giga sprongen met je auto)

Ben je het racen in de stad even zat? Met één druk op de knop zit je online, en kan je vrienden uitnodigen om met jou te racen en mensen in jouw stad laten komen om samen de zogenaamde challenges te maken, waarbij je samen bepaalede doelen moet halen om de challenge te voltooien. Er zijn in totaal 300 challenges voor 2 tot 8 spelers waar je dus wel een aardig tijdje mee bezig kunt zijn. Voordat je heel burnout hebt uitgespeeld, ben je toch al snel zo'n 300 uur bezig.

Burnout is groot. Burnout is geweldig. Maar Burnout is ook oppassen voor frustratie. Hoe frustrerend is het als je hard aan het racen bent en op weg bent naar de finish en je crasht, waarna je je crash in slowmotion ziet. De tijd gaat door en de tegenstanders ook maar jij kan niet verder. Maar dat is iets waar je op een gegeven moment overheen komt. Dat is meer een kwestie van zoeken tot welke moeilijkheid je wilt en kan gaan. zelfs voor de beginnende Burnouter kent dit spel nog genoeg te doen. En voor de rest: Race, geniet, maar crash vooral niet.

Geen opmerkingen: