Het Scottish Centre for Games and Learning (Consolarium) heeft met een school het spel gebruikt voor het basisonderwijs. Rondom het spel hebben ze een groot aantal leerdoelen geformuleerd, op het gebied van Art & design, Drama, English language, science en Environmental Studies. Ik ben er erg enthousiast over: ik denk dat een heleboel leerlingen dit een leuke manier vonden om te leren. Maar ik was ervan overtuigd dat het voor andere scholen niet eenvoudig zou zijn om rondom dit spel zelf een serie lessen te geven omdat de meeste scholen niet beschikken over een gameconsole. Maar onlangs kwam ik erachter dat er ook een open source versie is van het spel: Frets on Fire. Deze versie kan op een gewone p.c. gespeeld worden, zelfs zonder gitaar. Maar die zijn niet zo erg duur; je hebt ze al vanaf een euro of 40 ($49,90). Verder heb je alleen een computer nodig met een geluidskaart. Daarmee komt het spel binnen handbereik van alle scholen.
Dus wie wil: download de software en geef een serie lessen met Guitar Hero op de p.c. Puttend uit en variërend op het voorbeeld van het Consolarium:
- maak een affiche/logo voor je band,
- schrijf een advertentie/krantenartikel/reclamefolder voor je band,
- maak een website voor je band,
- maak een promofilmpje voor je band,
- schrijf een eigen songtekst,
- maak je eigen muziek,
- onderzoek hoe het komt dat een noot hoger klinkt als je de snaar van een gitaar verkort
- schrijf een Europese/Nederlandse toernee uit voor je band. In welke plaatsen gaan jullie optreden en hoe kom je daar, op welke podia staan jullie?
Volgens mij meer dan genoeg mogelijkheden voor een leuke en leerzame serie lessen. En natuurlijk verdienen de beste spelers van de klas een plaatsje op de schoolwebsite of de schoolkrant!
N.B. Komende zomer komt er ook een versie van Guitar Hero voor de DS. Lijkt me ook leuk alhoewel het natuurlijk niet zo 'echt' voelt als met een gitaar!
4 opmerkingen:
Die Schotten zijn goed bezig! Ik heb een presentatie van hen mogen bijwonen op de Online Educa in Berlijn en was toen zeer onder de indruk van hun aanpak.
Zie:
http://www.karssenberg.nl/weblog/2007/11/games-based-learning.html
@Willem,
Ik ben het helemaal met je eens: er gebeuren daar leuke dingen. Maar hier in Nederland hoor ik ook gelukkig ook steeds vaker over dit soort projecten. Het is nog niet allemaal online maar ik kan je verzekeren dat we hier niet stilzitten ;-)
@Margreet en Willem
Jullie weten wel dat ik niet beslagen ben in ICT als jullie beiden en dat ik dus weinig recht van spreken heb. Toch wilde ik even kwijt dat ik wanneer ik Ewan McIntosh zo'n beetje probeer te volgen, steeds opnieuw onder de indruk kom van zijn en het nieuws daar uit Schotland.
Natuurlijk geef ik Margreet volkomen gelijk: Nederland heeft ongelooflijk sterk ICT in het onderwijs! Als ik jullie niet had leren kennen - en jullie niet als leermeesters zomaar had kunnen 'annexeren' in mijn 'kennisnet(je)', waar zou ik dan staan? Zeker niet op het web, dat kan ik jullie met de hand op het hart verzekeren! jullie zijn en blijven geweldig - met elke nieuwe post stel ik dat vast en valt mijn mond open van bewondering! Wow, wat zijn jullie knap!
Groetjes
janien
(bewonderend)
@Janien,
Teveel eer hoor. Kennis kan alleen groter worden als we met elkaar delen wat we kunnen. Daar worden we allemaal wijzer van. Ik niet in het minst. Ik ben ook erg blij met wat het Consolarium doet en beschrijft. Het is net de Olympische spelen: we moeten met zijn allen de fakkel brandend houden ;-)
Een reactie posten