dinsdag 1 april 2008

Bloed, zweet en tranen

Naar het spelAl jaren ren ik een paar keer per week een rondje in de buurt. Altijd op hetzelfde merk schoenen. Toch zit me dat niet echt lekker want ik weet dat die superverende, steunende, ventilerende enz. sportschoenen soms gemaakt worden in sweatshops waar kinderen en hun moeders uren achter elkaar tegen een zeer karig loontje bezig zijn met mijn schoenen. Omdat ze zo slecht betaald worden is er geen tijd meer over voor onderwijs voor de kinderen waardoor het nagenoeg onmogelijk is om de cirkel te doorbreken en waardoor de kinderen opgroeien en sterven in dezelfde armoede als hun ouders.

Ik voel me daar een beetje machteloos bij. Ik wil graag betalen voor mijn schoenen zodat niet alleen ik maar ook de makers plezier hebben van mijn aankoop, maar ik heb geen idee onder welke omstandigheden mijn schoenen tegenwoordig geproduceerd worden. Ik weet dat in het verleden door mijn merk weinig aandacht besteed werd aan de leefomstandigheden van de arbeiders maar ook dat er sindsdien het een en ander verbeterd is. Zolang ik geen zekerheid heb of mijn schoenen 'sweatshop-free' zijn draag ik mijn oude schoenen in ieder geval zo lang mogelijk. En de volgende keer dat ik schoenen nodig heb ga ik toch weer eens kijken of een ander merk wat meer garantie kan bieden over hoe de schoenen gemaakt worden. Reebok schijnt in ieder geval redelijk te scoren op dat punt.

Om leerlingen te vertellen over hoe moeilijk het is om je levensomstandigheden te verbeteren als je in een sweatshop werkt kan het spel SIM*SWEAT ingezet worden. Geen leuk spel om te spelen, maar wel een spel waarbij je al heel snel kunt inleven in het leven van een fabrieksarbeider in een sweatshop. In het spel ben je zelf arbeider en moet je kiezen wanneer je iets drinkt of eet, hoe je je kinderen van het nodige voorziet, of je energie steekt in een vakbond enz. Je speelt het spel in een paar minuten maar de knoop in mijn maag bleef veel langer zitten....

Voor de onderbouwing van de game hierbij wat links:
Schone Kleren Kampagne (Nl.): arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie;
Make Trade Fair (Nl.): eerlijke kleding, voedsel, make-up enz.
Fair Wear Foundation (Nl.): eerlijke kleding
Offside! Labor rights and sportswear production in Asia (Eng.): volledig rapport en samenvatting

1 opmerking:

Daniëlle zei

Bedankt voor de link!