vrijdag 20 juni 2008

Games en kunst

Het woord games roept bij iedereen andere associaties op. Samen gamen,verslaving, even afleiding zoeken, geweld en agressie, leren : iedereen heeft er zo zijn eigen beeld bij. Maar er zijn maar weinig mensen die als eerste associatie bij het woord games zullen denken aan kunst en cultuur. Jammer: ik denk dat dat een belangrijk aspect is van games. Of eigenlijk: verschillende aspecten want ik denk dat games op verschillende manieren zijn gekoppeld aan cultuur en kunst.

Wie een keer één van de grote entertainmentgames heeft gezien weet dat bij het maken daarvan héél veel aandacht wordt besteed aan vormgeving. Maar dat is niet alleen het geval bij de grote games: er zijn ook veel kleinere games waarbij vormgeving voorop staat. De vormgeving van games is anders dan die van andere kunstvormen en ontwikkelt zich nog volop. Er zijn gelukkig al wel opleidingen in die richting, o.a. aan de HKU.

Een ander aspect van games is de cultuur die hier omheen wordt gevormd: hoe beïnvloeden games ons en onze cultuur? Hiernaar wordt o.a. door de opleiding Nieuwe Media & Digitale Cultuur van de Universiteit van Utrecht onderzoek gedaan.

Waar volgens mij nog minder mensen bij stil staan zijn de mogelijkheden die virtuele werelden bieden aan de 'oude' kunstvormen, zoals theater en beeldende kunst. Een toneelstuk dat uitgevoerd wordt in Second Life heeft een heel andere impact dan een toneelstuk in de schouwburg. Aan de ene kant biedt een virtueel optreden minder mogelijkheden (er zijn - op dit moment - nog veel minder mogelijkheden in mimiek); aan de andere kant zijn er meer mogelijkheden (er zijn andere interactievormen mogelijkheden en de mogelijkheden voor de enscenering zijn afwijkend).

Op dezelfde manier kun je kijken naar beeldende kunst. Wat zijn de mogelijkheden hiervoor in een virtuele wereld? Een geweldig voorbeeld hiervan vind ik het overzetten van een schilderij van Vincent van Gogh in een 3d-omgeving door leerlingen van het Haags Montessori-lyceum en Stichting L3D. Door het schilderij 3-dimensionaal weer te geven kijk je niet meer van een afstand naar het werk van de kunstenaar, maar lijkt het alsof je door zijn ogen naar de wereld kijkt. Een prachtig voorbeeld hoe nieuwe media nieuwe kunstvormen mogelijk maken!

Ik vind het jammer dat er betrekkelijk weinig aandacht nog is voor dit soort zaken. Ik denk dat de negatieve manier waarop veelal in de (traditionele) pers aandacht wordt besteed aan games daar debet aan is. Hierbij een oproep aan alle game-bloggers om dit negatieve imago te doorbreken en massaal ons licht te laten schijnen op wat games ons allemaal bieden op het gebied van kunst en cultuur!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Games, virtuele werelden en kunst kunnen zeker samengaan! In onze MMORPG kunnen spelers diverse muziekinstrumenten maken. Wanneer deze af zijn kunnen ze hier zelf muziek voor componeren met behulp van een vrij complexe syntax. Het is zelfs mogelijk dat spelers samenspelen, de server synchroniseert hun muziek, zodat het perfect samenvalt. Onze Bard-audities zijn erg populair, en zij die de eer te beurt valt om door de gevestigde Barden toegelaten te worden tot het gilde staan in hoog aanzien.

David
arindal.nl

m2cm zei

@David,
Dank voor je aanvulling. Dat was een koppeling tussen games en kunst die ik nog niet gelegd had. Maar inderdaad: gamemuziek biedt ook allerlei mogelijkheden. In 2006 was er, herinner ik me, een uitvoering van gamemuziek door het Metropole orkest. Ik heb geen idee of dat herhaald is maar het maakt wel duidelijk dat (ook) door de gevestigde orde muziek en games als een goede combinatie wordt gezien.

Anoniem zei

Geweldig artikel, en ja, een geweldig mooi voorbeeld! Knap, zeg. O, heerlijk, toch!

Hier in VL alle dagen games in de nieuwsmedia sinds vorige week: "Alle Vlaamse meerderheidspartijen plus Groen! hebben een resolutie klaargestoomd die computergames uit de taboesfeer moeten halen." (DS) (citaat - 'moeten halen'? Ik zou denken 'moet halen' ...)Het is wat jij zegt: meer games in onderwijs! Meer positief nieuws over games in de media! En niet alleen over games, zou ik denken. Maar ja, wie kijkt of luistert naar hoeraverhalen?! Wél de voetbal- en sportliefhebbers. En nu ik toch het woord 'voetbal' heb gebruikt: hup Holland hup!