woensdag 18 juni 2008

Wild Web Woods

Naar het spelEen tijdje geleden mocht ik een intro schrijven bij een onderzoek over het spel Wild Web Woods. Dat is een serious game (o.a. beschikbaar in het Nederlands) bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of 7 tot ca. 10 jaar, gemaakt door de Raad van Europa. De Raad van Europa wil hiermee de rechten van het kind bevorderen en kinderen beschermen tegen elke vorm van geweld. Hieronder mijn visie op dat spel.

In het spel Wild Web Woods komen spelers in aanraking met de mogelijkheden en de problemen van internet. Gamen is leuk als je leuke spelletjes kunt vinden, weet hoe je kunt voorkomen dat je op sites terecht komt waar je niet wilt zijn en als gamen niet in de plaats komt van andere leuke dingen. En natuurlijk moet je ook voorkomen dat je privé informatie achterlaat op internet of zonder dat je het in de gaten hebt virussen binnenlaat op je computer.

Hoe je dat moet doen kunnen kinderen leren door het spelen van dit spel. Bij elk level krijgen ze in kleine tekstblokjes informatie over telkens andere mogelijkheden van het net. Dat is tevens een belangrijke beperking van het spel: het lezen van de informatie haalt de vaart uit het spel. Bovendien is het voor het spelen van het spel niet nodig om de informatie toe te passen in het spel.

Om de spelers het geleerde goed te laten onthouden en om te laten zetten naar een verandering in het internetgedrag zou in Wild Web Woods het educatieve element meer verweven kunnen worden met het spel. Door informatie niet aan te bieden in tekstblokjes maar de speler zelf te laten bedenken en ervaren waarom je geen typfouten moet maken bij het intypen van een URL of wat er gebeurt als je teveel tijd besteed aan gamen kan een speler kennis op zijn eigen niveau construeren. Alleen als de speler het juiste gedrag heeft kan het spel doorlopen worden. Op die manier wordt voorkomen dat een speler informatie aangeboden krijgt die hij zich al eigen heeft gemaakt en hij wordt gedwongen verworven kennis direct in de praktijk toe te passen. Nog mooier zou het zijn als van het spel een multiplayer versie gemaakt kan worden. Dat zou het spel uitdagender maken, realistischer en daarmee ook leerzamer!

Geen opmerkingen: