Je maakt een animatie (met één of twee acteurs) als volgt. Eerst kies je een set, je acteurs en welke stem je ze geeft (o.a. Frans, Nederlands, Spaans en Engels), en achtergrondmuziek. Vervolgens geef je per scène aan welke teksten je je acteurs uit wilt laten spreken. Je kunt hier elke tekst invoeren die je zelf wilt. Ook geef je aan welke acties je je acteurs wilt laten uitvoeren (bijv. zwaaien, een dansje maken enz.), hoe je acteurs moeten kijken (blij, boos, verbaasd enz.), of ze ergens naar moeten wijzen en of ze wel of niet in de camera moeten kijken, vanuit welke hoek je de acties wilt 'filmen' en eventueel welke geluidseffecten je wilt toevoegen (bijv. applaus, een bel die rinkelt enz.).
Er zijn twee functionaliteiten waardoor ik Xtranormal zo goed bruikbaar vind voor het onderwijs. Allereerst is dat de mogelijkheid om volledig zelf de teksten te bepalen en die uit te laten spreken. Je kunt leerlingen zelf een monoloog of dialoog laten schrijven (bijvoorbeeld over een actueel onderwerp of over de cultuur van een stad of een land) of je kunt ze een script laten schrijven op basis van een boek. Daarmee is Xtranormal prima inzetbaar voor Nederlands of MVT maar ook voor een vak als geschiedenis of maatschappijleer.
Maar daarnaast kun je Xtranormal ook gebruiken om leerlingen kennis te laten maken met het effect van verschillende camerastandpunten. Wat zijn de effecten van een close-up en wat gebeurt er als je je camera op en afstandje hebt? En wat gebeurt er als je een spreker buiten beeld laat? De mogelijkheden van de camerastandpunten zijn weliswaar beperkt maar het is leuk om er eens mee te experimenteren en zo inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor het maken van echte films.
Filmpjes die je hebt gemaakt kunnen op de site bewaard worden om te delen of later verder te bewerken. Er is nog niet veel in de bibliotheek te vinden maar een paar filmpjes die er staan maken duidelijk waarom ik dit een leuke tool vind voor het onderwijs. Kijk maar eens naar onderstaande filmpjes!
Over klimaatverandering:
Levenslessen ;-) :
2 opmerkingen:
Leuk voor iedereen die animatiefilms geweldig vindt. Het kan zomaar een opstapje zijn richting het echte animatiewerk.
@Kunstacademie,
Tja, ook grote talenten zijn ooit ergens simpel begonnen ;-)
Een reactie posten