vrijdag 27 maart 2009

Halo Wars; futuristische oorlogsvoering

Door: Martijn van den Berg

Zijn er tegenwoordig nog gamers die de term master chief niet kennen? Volgens mij niet. Wat begon als een normale game zoals iedere ander game op de xbox, bleek een revolutie te worden. De revolutionaire techniek dat je niet zo snel dood gaat, de futuristische wapens en het epische verhaal maakte deze game tot een succes. Nu zijn we inmiddels meer dan 1 jaar van het derde en laatste deel in deze reeks verwijderd, en de makers vonden daarom dat het tijd was dat de mensen weer eens aan halo gingen denken. Omdat het derde deel het einde van de serie was, besloten ze een epiloog te maken, in de vorm van een strategiegame. Dit is Halo Wars.

Het trok mij niet zo zeer dat deze game een game in de halo franchise was, maar meer dat de maker ensemble studios was. (de maker van onder andere het zeer leerzame age of empires) Klaarblijkelijk hebben ze heel veel ervaring met het maken van strategiegames, en ik heb het spelen van hun games altijd leuk gevonden. Helaas is door besparingen van Microsoft Ensemble Studios opgeheven en is dit hun laatste game.

In Halo Wars speel je op het moment dat de mensheid voor het eerst aangevallen wordt door de aliens. Je bent met een team van drie leiders dat met een superschip moet gaan uitvinden wat er nu eigenlijk aan de hand is. Hier kom je meermaals opo de grond een stelletje aliens tegen waar je een basis bij moet bouwen en met verschillende soorten missies uiteindelijk je doel moet halen.

Grootste probleem dat hier overwonnen moest worden is het op de console uitwerken van een strategiegame. Dit hebben ze naar mijn mening heel erg goed gedaan. Het spel is makkelijk met je controller te besturen. Enige wat ik jammer vind aan deze game is dat het concept Halo in een strategiegame naar mijn mening niet goed uitgewerkt zit, waardoor je slechts twee bevolkingen krijgt, met ieder vier leiders. Maar het lijkt al gauw hetzelfde. Desondanks is Halo Wars, zeker met de multiplayer, een game waar je zeer lang plezier van kunt hebben. Het is zeker niet de beste strategiegame, maar voor de console is het een zeer goede poging.

Geen opmerkingen: