dinsdag 31 maart 2009

Studievaardigheden

Klik hier om naar de site Leren is een Makkie te gaanStuderen is iets dat je moet leren. Dat weten docenten natuurlijk maar leerlingen denken vaak dat ze wel weten hoe ze moeten studeren. Gewoon: je boek pakken en lezen. Of opdrachten maken. En als het niet lukt dan heb je niet genoeg gestudeerd. Toch??

Er zijn een heleboel manieren om zo effectief mogelijk te studeren. Hoe dat moet, verschilt per leerling en is afhankelijk van wat je moet leren. Op de site Leren is een makkie vind je een heleboel manieren waarop je kunt studeren. Er zijn tips voor stampwerk, maakwerk en spiegelwerk. En er zijn leuke weetjes over leren waarin uitgelegd wordt hoe je hersenen werken. Daarin wordt benadrukt dat je geen speciaal talent hoeft te hebben om te leren maar dat iedereen het kan als je maar op de juiste manier studeert. En dat is belangrijk: onderzoek heeft uitgewezen dat als leerlingen enig begrip hebben van de werking en de plasticiteit van de hersenen dat hun leerprestaties verbeteren.

Wat ik erg prettig vind van de site Leren is een Makkie is dat die vooral heel praktisch is èn dat die zowel tips geeft voor het basis- als voor het voortgezet onderwijs. Je krijgt tips voor het leren van de tafels en topografie maar ook voor het leren van woordjes. Je krijgt tips hoe je je huiswerk moet plannen maar je vindt er ook ezelsbruggetjes. Ik vind het een prima site om leerlingen studievaardigheden bij te brengen. Heel gestructureerd door de inhoud van de site te 'verdelen' over de verschillende vakken en jaren en zo studievaardigheden geïntegreerd in de vakken en als doorgaande leerlijn aan te bieden.

Als de school (nog) geen geïntegreerde leerlijn studievaardigheden aanbiedt, kun je de site ook gebruiken als leerlingen moeite hebben om zich de leerstof eigen te maken. Afhankelijk van het probleem van de leerling kun je hem of haar dan studievaardigheden bijbrengen, bijvoorbeeld door samen met hem een mindmap te maken, te zoeken naar een bruikbare ezelsbrug of een manier om de tegenzin te overwinnen. Er is echt voor elk studieprobleem wel iets te vinden. Reuze handig, die site!

2 opmerkingen:

Eric zei

Hallo Margreet,

Dankjewel voor je prachtige tekst over Leren is een makkie! We zouden het zelf bijna niet beter kunnen formuleren!

Namens Nationaal Team Onderwijs en HERA... Dankjewel!!!

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Eric,
Het is andersom: jullie bedankt voor die mooie site waar wij gebruik van mogen maken!