woensdag 23 september 2009

Web 2.0 toepassingen voor het onderwijs

Klik hier om naar de wiki Cooltoolsforschools te gaanIk ben de laatste tijd druk bezig met het concept van de 23Dingen cursus die door Helene Blowers ontwikkeld is, en vervolgens door Rob Coers aangepast is voor de Nederlandse bibliotheken. Hij heeft er voor de Overijsselse bibliotheek ook een onderwijsversie van gemaakt. Ik mag meedenken met o.a. De Onderwijsvernieuwingscoöperatie en SURFnet hoe dat concept gebruikt kan worden voor hun professionaliseringsplannen voor het voortgezet en het hoger onderwijs.

Ik ben daarom de laatste tijd me weer helemaal aan het verdiepen in web 2.0 applicaties: wat is er en hoe kan je het gebruiken in het onderwijs? Vorige week kreeg ik van Wikispaces een nieuwsbrief waarin verwezen werd naar een prachtig overzicht van tools: Cooltoolsforschools. Op die site vind je een overzicht van tools, gerangschikt in rubrieken met bij iedere tool een korte beschrijving wat het is en doet en soms ook een voorbeeld erbij. Ook vind je er 'teacher resources': links naar websites met lesmateriaal en materialen en hulpmiddelen om lessen te maken.

Ik vind het een heel makkelijk overzicht: er is veel te vinden (ik denk wel meer dan 200 sites) en als een tool niet helemaal precies doet wat je wilt dan kun je door de rubrieksindeling makkelijk op zoek gaan naar vergelijkbare tools. Als je op zoek bent naar gratis online tools en producten die anderen ermee hebben gemaakt, dan moet je zeker eens kijken naar deze wiki. En heb je zelf bruikbare web 2.0 tools voor het onderwijs die nog niet zijn opgenomen: het is een wiki dus een bijdrage wordt zeer op prijs gesteld!

2 opmerkingen:

Willem Karssenberg zei

Hallo MArgreet,

Zo te lezen ben je weer heel goed bezig!
Toch hoop ik dat je je niet uitsluitend orienteert op web2.0 toepassingen, maar ook de tools die er al langer zijn in je overzicht meeneemt.
Denk daarbij bijvooerbeeld aan Hot Potatoes en eXeLearning!
Zie ook mijn bericht daarover op:
http://www.karssenberg.nl/weblog/2009/09/whats-point.html

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Willem,
We beperken ons zeker niet tot web 2.0 tools maar ik vind wel een heel belangrijke toegevoegde waarde dat bij die tools communicatie een belangrijke rol speelt. Bij eXe en HotPotatoes wordt wel gecommuniceerd over de tools maar de content is verspreid over het web. Dat maakt de tools niet minder mooi, maar uitwisseling wel een stuk lastiger jammer genoeg!