vrijdag 2 oktober 2009

Hyves: heerlijke honing maar kijk uit voor bijensteken!

Klik hier om naar het downloadpagina van Mijn Kind Online te gaanOnlangs heeft Mijn Kind Online een rapport uitgebracht over het gebruik van Hyves door kinderen en jongeren (8-18 jaar): Krabbels & Respect plz?: Hyves en Kinderen. Hyves komt van het werkwoord Hive dat opslaan of verzamelen van gegevens betekent. Een andere betekenis van hive is bijenkorf: een plaats waar bijen af en aan vliegen en het zoemt van de activiteit. Omdat domeinnamen met de naam hive al bezet waren, kozen de oprichters van Hyves voor de schrijfwijze met een y: Hyves.

Het rapport van Mijn Kind Online onderscheidt verschillende activiteiten die Hyve-gebruikers kunnen ondernemen op hun profiel:
  1. contacten onderhouden. Via Hyves kun je contacten leggen met anderen en je kunt er met anderen praten door middel van privé berichten en krabbels. Je kunt er ook foto's en films laten zien, van jezelf of van zomaar dingen die je leuk vindt. Ook kun je anderen laten weten hoe je over hen denkt door
  2. gadgets plaatsen. Gadgets zijn leuke dingen (spelletjes, quizzen, muzieklijsten enz.) die je kunt plaatsen op je Hyvespagina.
  3. status: laten zien wie je bent en wat je belangrijk vindt. Je kunt dat doen doen o.a. door te vertellen welke merken je belangrijk vindt en van welke Hyvesgroepen je lid bent.
  4. nieuwe vrienden maken. Om nieuwe vrienden te maken kun je vrienden van vrienden vragen of ze ook jouw vriend willen worden. Er is zelfs een groep van Hyvers die 1000 vrienden hebben: het maximale aantal vrienden dat is toegestaan.
Hyven is dus leuk, vinden kinderen. Ze komen dan ook massaal op 'de honing' van Hyves af: steeds meer kinderen zijn op Hyves te vinden. Tot 12 jaar neemt het aantal kinderen dat op Hyves zit het sterkst toe. Op dit moment heeft meer dan driekwart van de Nederlandse tieners een Hyvesprofiel. Maar wie bijen houdt weet dat je je niet zomaar de honing uit de bijenkorft kunt halen: je moet wel je voorzorgsmaatregelen nemen anders word je gestoken door de bijen. Dat kan pijnlijk zijn en soms zelfs fataal. Reden genoeg voor een imker om de nodige maatregelen te treffen. Hij bestudeert het gedrag van zijn bijen, trekt beschermende kleding aan en berookt de bijen om ze loom te maken. En voor het geval het toch nog misgaat en hij gestoken wordt door een bij, dan heeft hij wel een zalfje om op de steek te smeren.

Voor Hyves geldt hetzelfde: je moet een aantal voorzorgsmaatregelen treffen voordat je ermee aan de slag gaat. Om te beginnen moet je weten wat er mis kan gaan. Ook daarover kun je lezen in het rapport van Mijn Kind Online:
  1. Via Hyves kan je contact leggen met - bijna - de hele wereld. Dat is iets waar je je voortdurend bewust van moet zijn. Om te voorkomen dat jouw informatie de hele wereld overgaat moet je om te beginnen je profiel afschermen: je kunt als Hyver zelf bepalen wie wat mag zien. Voor kinderen is dit vaak heel lastig dus daar moeten ze een handje bij geholpen worden. Daarnaast is het voor kinderen moeilijk om te bepalen wat ze met wie willen delen: vertel je nu wel of niet via Hyves wie je beste vriendin is, en kun je vertellen over de scheiding van je ouders? Ook bij het maken van die keuzes hebben kinderen begeleiding nodig.
  2. Gadgets zijn leuke dingen, maar ze worden wel gemaakt door vaak onbekende partijen. Achter een gadget zit vaak de naam van een groot bedrijf en via je gadget maak je dus meestal reclame voor dat bedrijf. Soms geen probleem maar om dat te beoordelen hebben kinderen hulp nodig. Daarnaast kan een gadget soms ook vervelende situaties opleveren, bijvoorbeeld doordat Hyvers via zo'n gadget communiceren met elkaar. De afzenders van de gadgets houden niet altijd rekening met de leeftijd van hun doelgroep, dus het kan gebeuren dat kinderen via een gadget worden uitgenodigd om iemand (virtueel) te schoppen of te slaan. Het is weliswaar virtueel maar het doet evengoed zeer als het je overkomt!
  3. Hyvers laten zien wie ze zelf zijn en waar ze voor staan via hun profiel. De digitale identiteit die Hyvers hebben is vooral belangrijk voor kinderen tussen 12 en 15 jaar. Hyves is een prachtig middel voor jongeren om te oefenen hoe ze zich kunnen presenteren. Maar let wel: het gaat om oefenen. Wie zich verkeerd presenteert kan contacten verliezen en buiten de groep komen te liggen.
  4. Voor wie Hyvet ligt de wereld open. Je kunt er talloze 'vrienden' maken. Maar hoe moet je die vriendschappen vertalen naar het echte leven? Kun je afspraken maken met vrienden van vrienden van vrienden? En hoe belangrijk vind je het als een vriend van een vriend van een vriend je 'ontvriend' omdat hij daarvoor een gratis hamburger krijgt?
Ouders en leerkrachten die weten hoe bijen zich gedragen, hun kinderen voorzien van beschermende kleding en hulpmiddelen om de bijen te kunnen benaderen èn smeermiddeltjes hebben als de kinderen desondanks gestoken worden, kunnen hun kinderen met een gerust hart de honing uit de bijenkorf laten halen. Met de honing is niets mis: die zit vol gezonde stoffen waar kinderen groot van kunnen worden. Maar pas wel op voor de bijen: die kunnen gemeen steken als je niet oppast!

N.B. Voor wie het rapport te lang vindt en vooral op zoek is naar praktische tips om kinderen te begeleiden bij het gebruik van Hyves, heeft Mijn Kind Online twee brochures uitgegeven: Mijn Kind op Hyves en Mijn Puber op Hyves. Daarin vind je kort uitgelegd wat Hyves is, wat de beide leeftijdsgroepen daar doen en hoe je ze daar als opvoeders bij kunt begeleiden. Ook voor leerkrachten en docenten handige info!


Afbeelding
van Squash713, gepubliceerd onder CC-by-nc-nd.

Geen opmerkingen: