dinsdag 17 november 2009

Inspiratie

afbeelding website Oefeningen voor de Franse lesVorige week ontdekte ik dat iemand had geblogd over de nieuwe cursus van de Onderwijsvernieuwingscoöperatie voor docenten: 23 OVC Dingen. Er werd verwezen naar de les over wiki's. Natuurlijk was ik nieuwsgierig wat de schrijver zelf daarmee deed en ik ben dus op onderzoek gegaan. Wat ik zag wil ik hier graag vermelden omdat ik denk dat het anderen kan inspireren hoe je in je les gebruik kunt maken van web 2.0 tools. Bij deze.

Op de website 'Oefeningen voor de Franse les' vind je oefeningen voor dit vak voor vmbo, havo en vwo. Er wordt veel gewerkt met programma's zoals WRTS en er zijn ook veel HotPotatoes-oefeningen. Maar er is meer: er zijn ook spelletjes te vinden en helemaal enthousiast was ik over het feit dat er ook oefeningen te vinden zijn waarbij gebruik wordt gemaakt van Voki's: avatars die je je zelf geschreven tekst kunt laten uitspreken of waarvoor je zelf je eigen tekst kunt inlezen. Ik mocht de bijbehorende opdracht opnemen in de les over gesproken berichten van de cursus 23 OVC Dingen.

Op de website wordt verwezen naar de wiki Frans voor de leerlingen. Op het eerste gezicht lijkt hier niet zoveel te vinden maar als je gaat naar het overzicht van alle pagina's dan zal je zien dat die eerste indruk niet klopt: er staat heel veel informatie: grammatica, werkwoordvervoegingen, liedjes, artikelen en andere teksten met bijbehorende opdrachten: echt de moeite waard om eens een kijkje te nemen. In de wiki is een community portal waarin de informatie per klas aangeboden wordt; blijkbaar werken de leerlingen zelf veel in de wiki. Leuk en inspirerend! Alle hulde aan de maker van de sites, een docente van het Oranje Nassau College!

2 opmerkingen:

Gallomane zei

@Margreet,
hartelijk dank voor de lovende woorden, ik had geen idee dat je mijn bescheiden werk ook op je blog ging vermelden!

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Gallomane,
Ik kon het niet laten: ik vind dat zo'n mooi initiatief wel door meer mensen gezien mag worden. Ik wist alleen niet of je je eigen naam vermeld wilde hebben of niet. Dat ik die niet heb genoemd is dus niet omdat ik je niet alle eer wil geven maar omdat ik probeer voorzichtig te zijn met andermans persoonsgegevens ;-) Maar nogmaals: ik vind dat je inspirerend werk hebt gedaan!