maandag 18 januari 2010

Voor iedereen

Klik hier om de brochure te downloadenEen post op het weblog van Trendmatcher inspireerde me om de rubriekenwolk hiernaast (rechts) te maken. In de wolk vind je de rubrieken van dit weblog. In wezen is die wolk volledig overbodig, omdat ik al een overzicht had van de rubrieken. Maar ik hoop dat de wolk uitdaagt om te klikken en om verder te kijken dan wat je ziet op het eerste gezicht. Uiteindelijk heb ik daarom besloten om beide vormen een plekje te geven, in de hoop dat ik daarmee zowel de 'klikkers' als de 'systematische zoekers' bedienen.

Ik ben benieuwd wat jullie vinden van de wolk. Is het een ding voor techno-liefhebbers? Is het handig om beide vormen aan te bieden? Of vinden jullie dat teveel van het goede?

Je aanbod aanpassen aan de behoeften van je afnemers is in het onderwijs iets wat dagelijks gebeurt. Elke leerling heeft zijn eigen leerstijl en zijn eigen (on)mogelijkheden. ICT biedt daarbij mogelijkheden: het helpt je om leerstof op verschillende manieren aan te bieden. In de Vlaamse brochure 'ICT zonder beperkingen' wordt ingegaan op de vraag hoe ICT ingezet kan worden om te differentiëren, met name in het basisonderwijs. De brochure is, volgens de inleiding, bedoeld voor 'speciale' leerlingen: leerlingen met een beperking. Maar is niet elke leerling 'speciaal'? En is er een leerling die geen 'speciale onderwijsbehoefte' heeft? Ik denk dat de inhoud van deze brochure interessant is voor iedereen die in het onderwijs gebruik maakt van ICT: voor het speciaal en het 'gewoon' onderwijs en voor basis- en voortgezet onderwijs. Zo zijn er tips over ICT en zorg, een hoofdstuk met hulpmiddelen en tools voor leerkrachten voor het maken van lesmateriaal en tips voor Veilig internetten. Ik kan deze brochure iedereen van harte aanbevelen!

Bij de brochure is ook een CD-Rom verkrijgbaar met software, lespakketten en aanvullende informatiebronnen. Je kunt de brochure downloaden of, met de CD-Rom, (gratis) aanvragen via de publicatiedienst van het Agentschap voor Onderwijscommunicatie.

3 opmerkingen:

Willem Karssenberg zei

Ik vind de woordenwolk mooi, want het nodigt uit om te laten scrollen en te klikken.
Heb wel een tip voor je:
Nu zijn de verhoudingen van de wolk 240 X 300 pixels.
Kijk eens of je er 280 X 280 pixels van kunt maken.
Als vierkant wordt de wolk het beste weergegeven heb ik ontdekt en in de breedte heb jij nog wat ruimte over!

Karin Winters zei

Ik vind em mooi en handig ook, heb op mijn weblog echter de wolk op snelheid 50 draaien 100 gaat me wat snel.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Karin en @Willem,
Dank voor jullie tips. Beide uitgevoerd en inderdaad: veel mooier ;-)