vrijdag 16 april 2010

Eenvoudig een quiz maken

logo MystudiyoOm na te gaan of je leerlingen de leerstof hebben begrepen, kan je ze een quiz laten spelen. Tegenwoordig is het heel makkelijk om online allerlei quizzen te maken: daarvoor zijn op het web allerlei tools te vinden. Je kunt zo'n quiz dan individueel of klassikaal laten spelen. In dat laatste geval kan je gebruik maken van een digibord of een laptop + beamer.

MyStudiyo is zo'n tool om een online (multiple choice) quiz te maken. Het aardige van deze tool is dat je in je quiz niet alleen gebruik kunt maken van tekst en plaatjes, maar ook van video's op YouTube en TeacherTube. Je kunt bij elke een vraag een tijdslimiet opgeven, waarbinnen de vraag beantwoord moet worden. Ook kan je feedback geven bij elke vraag, bijv. een uitleg over het goede antwoord. Helaas is het niet mogelijk om die feedback te geven per antwoord. Een met MyStudiyo gemaakte quiz kan je op een door jou gekozen URL zetten, of embedden in een blog of website, zoals hieronder.

Als je een quiz hebt gemaakt met MyStudiyo kan je zien hoeveel mensen die quiz hebben gemaakt en wat de score is per vraag. In de quiz kan je aangeven of je gebruik wilt maken van een scorebord waarop de spelers aan het einde van de quiz kunnen zien hoe hoog hun score is in vergelijking met die van anderen. Als leerlingen de quiz individueel spelen, kan je ze van het scorebord een screendump laten maken zodat ze kunnen laten zien dat ze de quiz hebben gemaakt en wat hun score is.

Je kunt zelf een quiz maken, maar je kunt dat ook door je leerlingen laten doen, waarna ze elkaars quiz kunnen spelen. Je kunt ze gebruik laten maken van filmpjes die ze hebben gevonden op YouTube, maar je kunt ze ook zelf filmpjes laten maken en die op YouTube laten zetten. Door zelf vragen te bedenken (en de goede antwoorden erbij te laten geven) leren leerlingen vaak meer dan van alleen het beantwoorden van een vraag. Daarbij moeten ze dan wel sturing krijgen wat voor soort kennis in die vragen aan de orde moet komen: moeten het feitenvragen zijn, vragen waarin begrip wordt getoetst of moeten ze vragen maken waarbij kennis wordt toegepast?

Het gebruik van filmpjes biedt veel mogelijkheden voor de (vreemde) talen, omdat door het kijken/luisteren naar filmpjes in de doeltaal een beroep wordt gedaan op de kennis van de leerling. Dat geldt natuurlijk in nog grotere mate voor het zelf maken van een quiz: door het zoeken naar een gepast filmpje of het zelf maken van een filmpje is de leerling intensief bezig met de taal.

Mystudiyo laadt - in ieder geval bij mij thuis - wel behoorlijk traag, en bij het spelen krijg je na afloop steeds reclame te zien. Dat is natuurlijk wel lastig, zeker als leerlingen snel zijn afgeleid, maar daar staat tegenover dat het wel uitermate gebruiksvriendelijk en gratis is.


Geen opmerkingen: