De basis van een webinar zijn de bestanden aan de hand waarvan degene die het webinar verzorgt iets wil vertellen. Om een webinar te geven, plaatst de spreker de bestanden die hij met de anderen wil bespreken in de webinar-omgeving. Hij start vervolgens het webinar en nodigt anderen uit om die bij te wonen. De gasten krijgen hetzelfde scherm te zien als degene die het webinar verzorgt. De spreker kan door de bestanden die hij heeft ge-upload in de webinarruimte heen klikken, bijvoorbeeld een diapresentatie, een filmpje, of gewoon een tekstbestand. De gasten kunnen alle handelingen van de spreker op hun scherm in realtime volgen. Afhankelijk van de tool die gebruikt wordt, kunnen de deelnemers met elkaar en de spreker chatten of praten, ze kunnen de bestanden downloaden naar hun eigen p.c. (als de spreker daar tenminste toestemming voor geeft) en - ook weer afhankelijk van de tool waarmee gewerkt wordt - de bestanden van commentaar voorzien of wijzigingen aanbrengen.
Eén van de tools om een webinar te geven is Drop.io/presentation. Je kunt hier gratis een webinar geven voor maximaal 10 gasten. Drop.io is begonnen als ruimte waar je bestanden kunt uploaden, waarna ze door anderen gedownload kunnen worden. Maar sinds kort is er nu ook de mogelijkheid om in de ruimte waar je de bestanden uploadt, een webinar te verzorgen. Het is even wennen, als je ermee aan de slag gaat, maar de basisbeginselen krijg je snel onder de knie. Onderaan dit blog zie je een filmpje waarin de werking van de webinar-tool van drop.io wordt uitgelegd.
Ik kan me nog niet voorstellen dat het onderwijs op onze scholen en universiteiten massaal en op korte termijn op deze manier van lesgeven overgaat, maar ik zie er wel toekomst in. Op dit moment vind ik een webinar vooral bruikbaar voor leerlingen of studenten die met elkaar iets willen doornemen, als helpdesk voor een docent die een student nog wat extra ondersteuning wil bieden bij een tentamen of om een langdurig zieke leerling te helpen bij het doornemen van de lessen. Webinars zijn erg handig als je een presentatie wilt geven voor een groep mensen die ver uit elkaar wonen: mensen uit verschillende landen of zelfs verschillende werelddelen. Bijzonder vind ik het dat je daarvoor nu al geen dure tools meer nodig hebt, maar dat je gratis een webinar kunt verzorgen.
Drop.io is niet de enige gratis tool die dit soort faciliteiten biedt: ik zal er binnenkort nog wel eens een paar van dit soort tools de revue laten passeren. Ik ga het in ieder geval in de gaten houden, want dat ze in het onderwijs ingezet gaan worden, voor studenten of voor overleg met collegadocenten en anderen: daar ben ik van overtuigd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten