dinsdag 14 december 2010

Raadsel om de dag mee te beginnen

screenshot website FigureThisOm interesse in wiskunde te stimuleren, is het leuk om leerlingen elke week een wiskundige vraag voor te leggen. Dat moet dan natuurlijk wel een leuke vraag zijn: een onderwerp dat past bij kinderen, niet te theoretisch (maar wel met een wiskundige theorie erachter), en liefst ook nog iets waar je zelf wat aan kunt onderzoeken. Dat soort vragen bedenken is helemaal niet eenvoudig.

Op de site Figure This (of 'Take a Challenge', van dezelfde makers als de site Illuminations: het National Council of Teachers of Mathematics) vind je wel 80 van dit type vragen. Wat smelt langzamer: een paar losse ijsblokjes of één grote, is er ieder jaar een 'vrijdag de dertiende', hoe kan ik een vierkante taart in 6 gelijke stukken verdelen (met ieder evenveel icing aan de zijkant), hoe kan je een groot en een klein vierkant zo in stukken knippen dat er één groot vierkant ontstaat enz. Bij de vraag krijg je meestal een hint waarmee je kinderen kunt helpen zelf het antwoord te zoeken. Je krijgt altijd:
  • het antwoord op de vraag,
  • soortgelijke vragen (die je moet kunnen beantwoorden als je het antwoord op de eerste vraag hebt begrepen),
  • aanvullende vragen, die voortborduren op de eerste vraag,
  • grappige weetjes die met het vraagstuk te maken hebben,
  • een lijst met Engelstalige boeken die met het vraagstuk te maken hebben.
Figure This biedt daarmee een heleboel manieren om een vraagstuk op te lossen, waardoor de site goed bruikbaar is voor wie uitgaat van meervoudige intelligentie.

Wat ook erg handig is voor het onderwijs, is dat er een index is op de vraagstukken op basis van het onderwerpsgebied, bijv. vragen die te maken hebben met statistiek en kansberekening, met maten en afmetingen, met getallen en berekeningen enz. Als je bezig bent met bepaalde stof in de les, dan kan je met deze index daarbij makkelijk een passende vraag zoeken.

De site is Engelstalig, dus je zult de vragen niet aan je leerlingen voor kunnen leggen zonder ze tenminste te helpen met de vertaling.

Je kunt de inhoud van de site ook op cd kopen (let op: de link op de site is niet juist), maar wat daar de meerwaarde van is, is mij niet duidelijk. Mogelijk krijg je dan extra materiaal om het oplossen van het vraagstuk te ondersteunen, maar volgens mij biedt de site zelf al meer dan voldoende ingangen.

Kom je in deze drukke weken niet toe aan het stellen van vragen of het beantwoorden ervan? Misschien is het dan leuk om de leerlingen een paar vragen mee te geven om thuis over na te denken en eventueel onderzoek naar te doen. Bijvoorbeeld de vraag op welk koekje de meeste chocolade zit, hoe ver een auto kan rijden op een volle tank of de vraag op welke dag het kindje Jezus is geboren als we ervan uitgaan dat hij geboren is op 25 december in het jaar 0.

Wedden dat die vragen tot gesprekken leiden tijdens de kerstdagen? Degene die het goede antwoord geven na de vakantie mogen op 6 januari, het Driekoningenfeest, koning zijn ;-)

Geen opmerkingen: