maandag 10 januari 2011

MediaMachtig: wie kregen subsidie?

afbeelding van bureau met 2 laptops om te chatten en te skypenNa een lange kerst-'vakantie', vandaag mijn eerste blogpost van het nieuwe jaar.

Een deel van die vakantie heb ik besteed aan MediaMachtig: de stichting die subsidie geeft voor projecten waarbij mediawijsheid geïntegreerd in het basisonderwijs wordt aangeboden.

Nadat eind november de deadline voor het indienen van subsidie-aanvragen verstreken was, was het Comité van Machtigen aan zet om de aanvragen te beoordelen. Het Comité bestaat uit Tessa van Zadelhoff, Michel Boer, Mario Vervlossen en Hans Konings. Voor het beoordelen van een aanvraag uit het SBO werd het Comité terzijde gestaan door Frits Meijer.

Het werd het Comité niet makkelijk gemaakt om te overleggen. Op de dag waarop het overleg gepland was werd Nederland bedekt met een dikke laag sneeuw waardoor de wegen spekglad werden en de treinen nog maar heel beperkt reden. In een inderhaast ingerichte chatroom van Chatzy, gevolgd door een telefonische conferentie, werd een nieuw overleg werd daarom gepland: deze keer met Skype, zodat het weer geen roet meer in het eten kon gooien. Maar ook dat ging mis: toen de leden van het Comité Skype opstartten op hun p.c.'s, bleek dat Skype plat lag door een internationale storing. ook nu weer bracht Chatzy uitkomst en werd een nieuw overleg gepland voor de volgende dag. Helaas bleek de storing toen nog niet verholpen en in de chatroom werd besloten om in tussen kerst en oud en nieuw een nieuwe poging te wagen. En ja hoor: eindelijk was Skype in de lucht en konden de leden van het Comité met elkaar in overleg welke aanvragen gehonoreerd moesten worden.

Wat dit traject me geleerd heeft over het gebruik van ICT?
  • hou een gezonde achterdocht ten aanzien van ict en zorg dat je altijd een alternatief hebt voor als dingen niet werken zoals ze moeten doen,
  • een telefonische conferentie is een alternatief voor als Skype niet werkt, maar heeft als nadeel dat je niet kunt zien wie er aan het woord is. Wel is de geluidskwaliteit vaak beter dan bij Skype,
  • Chatzy (een tip die ik kreeg van Elke Das) is een heel handig alternatief als je snel met een paar mensen wilt overleggen. Je maakt een chatroom aan in een paar seconden, en je bepaalt zelf wie je daartoe toegang biedt. Notuleren is niet nodig: je kunt het gesprek opslaan als html-bestand of als tekst-bestand, waarna je het kunt printen. Daarbij kan je dan ook nog kiezen of je de chats wilt laten staan in de volgorde waarin ze gemaakt zijn (nieuwste bericht onderaan), of als blog (oudste bericht onderaan).
logo MediaMachtigAfijn, na heel veel mislukte pogingen en uiteindelijk een geslaagde bijeenkomst, heeft het Comité besloten waar de MediaMachtig-subsidies naar toe gaan:

Alle scholen zullen van hun projecten verslag uitbrengen via het blog van MediaMachtig, dus laat je daar inspireren om zelf aan de slag te gaan met mediawijsheid in de les.

Afbeelding van Johann C. Rocholl, gepubliceerd onder CC-by-nc-sa.

Geen opmerkingen: