donderdag 31 maart 2011

Een Audi of toch maar een diploma?

Door: Mark Hamstra (via Martijn van den Berg)
Er zijn veel studenten die op weg naar het diploma een groot gebrek aan motivatie krijgen. Een studie duurt vaak vier jaar of meer en in die tijd kan er veel gebeuren. Een van die mensen is Mark Hamstra, een goede vriend van mij. Ik heb hem daarom gevraagd om een stukje te schrijven voor het weblog.

Sinds september 2009 volg ik de opleiding International Hospitality Management in Leeuwarden, veelal samen met Martijn van den Berg welke vaker voor dit blog schrijft. De keuze voor IHM stond jaren geleden al vast, en ik heb ook nooit getwijfeld aan mijn studiekeuze. De horeca spreekt mij aan, en IHM is een erg brede opleiding waarin je klaargestoomd wordt voor management – iets waar ik zeker later mee bezig wil gaan.


Tot februari 2011 – toen sloeg ineens de twijfel toe. Naast mijn studie ben ik al een ruime tijd (1-2 jaar) bezig met het ontwikkelen van websites. Toen in December 2010 een einde kwam aan het bedrijf wat ik samen met een goede vriend gerund heb, ben ik wel verder gegaan. Als freelancer dit keer, en gewoon naast mijn studie. Hoewel ik veel geleerd heb bij het runnen van het bedrijf liep dat nooit echt lekker. Vaak was ik langer bezig met de administratie dan met een site, en het contact liep ook niet altijd even soepel… lang leve het gezegde 'al doende leert men'.


Maar goed. Toen ik in januari ineens “vrij” was heb ik direct mijn netwerk, voornamelijk via Twitter, ingezet en twee dagen na een tweet waarin ik aankondigde mij op MODX, een website beheer systeem, te gaan storten had ik mijn eerste freelance project binnen. Hoera! Door de korte lijn met de klant in Canada via Twitter, Skype en e-mail was dit project binnen anderhalve week klaar. Uiteraard direct een factuur gestuurd.. waarop ik een e-mail terug kreeg of ik zin had in nog een project – hij kon nog wel wat hulp gebruiken. Inmiddels ruim twee maanden en een project of vijf verder heb ik ook andere klanten gehad, en begint mijn netwerk zo langzamerhand in te zien dat ik de kennis in huis heb. Nu word ik regelmatig benaderd door anderen, waaronder ook enkele grotere namen, die mij graag zouden willen inhuren. Mijn uurloon is ondertussen in twee maanden tijd verdubbeld naar een niveau waar veel mensen jaloers op zouden zijn, maar hoe zat dat nou ook al weer met die opleiding…


Zonder op te scheppen kan ik zeggen dat ik volgende week zou kunnen beginnen om fulltime te freelancen – ik heb genoeg potentiële klanten die ik op dit moment bewust een beetje op afstand houd in verband met tijdgebrek, en de Canadees waar het eigenlijk mee begonnen is heeft ook genoeg projecten lopen waarin hij mij zou willen betrekken… alleen ik heb er geen tijd voor. Doordat ik mijn opleiding tot nu toe behoorlijk serieus heb genomen en (als ik ga) graag goed voorbereid naar de les ga, heb ik vaak pas ’s avonds laat tijd om aan projecten te werken. Vervolgens ben je een paar uur bezig op zo’n avond en voor je het weet is het vijf uur voor je eindelijk in bed ligt. Dat is een week geen probleem, maar eigenlijk loopt dat nu al zo sinds eind februari en dat is best lastig om vol te houden. En wat moet je dan?


Zowel de opleiding als het freelancen beide aanhouden wordt zwaar – heel zwaar. Helemaal als je beide serieus wilt nemen en daarbij beschikbaar wilt blijven voor je klasgenoten én je (goed) betalende klanten. Eigenlijk is dat helemaal geen optie, want wat je doel ook is in het leven, je kunt het niet bereiken zonder je er volledig op te storten. Zou ik mij nu op school storten, kan ik beter meteen stoppen met freelancen om mensen niet teleur te stellen. Maar dan mis ik wel een érg leuk zakcentje in de maand.


Andersom geldt het ook: als ik mij op het freelancen zou storten kan ik beter per direct stoppen met de opleiding, maar dan rij ik over een paar maanden wel in een splinternieuwe Audi A1 met m'n MacBook Pro op de passagiersstoel onderweg naar Schiphol voor een weekendje in Engeland om een klant te ontmoeten. Overdreven? Amper, maar die Audi komt er dan sowieso.

Nu zit ik dus met een dilemma, wat ongetwijfeld niet de laatste keer zal zijn.


Mijn opleiding is nu bijna halverwege. Aan de ene kant betekent dit dat ik over 2 jaar voor altijd verlost ben van het moeten studeren. Aan de andere kant betekent dat ook dat ik nog 2 jaar op mijn Audi moet wachten en tot die tijd met mijn Suzuki Swift uit 2002 zit opgescheept, terwijl ik nu eigenlijk de kans van mijn leven heb. MODX maakt op dit moment een gigantische groei door, en door daar nu in te stappen kan ik daarin mee groeien en binnen een paar jaar de zes cijfers halen. Maar die trein wacht geen twee jaar – die vertrekt nu en zoekt nog mensen met de kennis om hem te bemannen.


Stel #1. Ik stop met mijn opleiding en ga fulltime, als eigen bedrijf, aan de slag. Op een gegeven moment kan ik het in me eentje niet meer aan, en huur ik mensen met dezelfde kennis in om mij te helpen. Allemaal leuk en aardig, maar stel het loopt toch niet als verwacht. Het bedrijf wat de ontwikkeling van MODX sponsort stopt daarmee of gaat failliet, en de groei die nu aan het inzetten is neemt af. Hoe moet het verder als er simpelweg geen vraag meer is voor mijn diensten? Geen opleiding afgemaakt, en dus (op papier) geen ervaring met wat dan ook.


Stel #2. Ik blijf me focussen op mijn opleiding en ga daarnaast enkele uurtjes in de week door met wat ik nu doe. Het zal druk worden met huiswerk en in de avond-uurtjes projecten, en ik zal weinig de kans krijgen om het freelancen uit te breiden. Maar dan heb ik over twee jaar wel een papiertje waar ik waarschijnlijk verder nooit meer naar kijk, om vervolgens een poging te gaan doen om fulltime te gaan freelancen…


Voor de mensen die het eind van dit verhaal willen weten, Mark Hamstra's heeft een website op www.markhamstra.nl, welke hij probeert bij te houden met allemaal dingen over zijn webwerk.

6 opmerkingen:

Kaj Rietberg zei

Hoi Mark,
Interessant verhaal, ook wel herkenbaar. Naast mijn werk als leerkracht ben ik bezig met freelance werk (ook met websites :-). Ik merk dat ik hierin keuzes moet maken. Het leerkracht zijn is mijn hoofdtaak en daarnaast kan een een paar uur per week freelancen, komt toch meestal nog neer op 20 tot 25 uur per week dat ik besteed an freelance werk, is ook inclusief niet betaalde uren.

Wat je laat zien is de strijd tussen diploma en competenties. Bedrijven willen vaak nog een papiertje zien zodat ze weten dat je iets kan, terwijl je juist via je CV kan laten zien wat je kan. Ik denk wel dat het hebben van een Audi niet je argument moet zijn om een keuze te maken. Maar volg je passie. Hennie van der Most heeft ook geen opleiding, maar wel een groot bedrijf en veel geld ;-)
Daarnaast ken ik iemand die het ook steeds naast elkaar heeft gedaan, ook zijn stage kon hij in zijn eigen bedrijf doen. Hij heeft er wel langer over gedaan.

Mark Hamstra zei

Hoi Kaj,

Bedankt voor je reactie! Dit is de eerste keer dat iets wat ik heb geschreven ook daadwerkelijk wordt gepubliceerd. Spannend!

Op dit moment wisselen mijn opleiding en het freelancen elkaar af als hoofdtaak, en de motivatie voor het volgen van de opleiding neemt zo nu en dan behoorlijk vlot af door het succes van het freelancen..

Ik ben blij dat je het onderliggende dilemma (diploma vs competenties) eruit hebt weten te halen. Zoals ik het nu zie wordt mij een grote kans aangeboden welke ik als ondernemer gewoon moet pakken - over twee jaar is die er misschien niet meer. Maar wat gebeurt er als die groei ineens afneemt? Er blijven altijd wel projectjes, maar blijft het genoeg voor een fulltime baan is dan mijn vraag.

De Audi staat natuurlijk voor het grote/snelle geld, en dat is altijd een verleidelijke keuze, helemaal als je voor een papiertje nog twee jaar lang vast zit. En ik ben gewoon gek op Audi's. ;)

De keuze is nog niet gemaakt, maar ik heb al aangekondigt om in de zomervakantie fulltime te gaan freelancen, wat redelijk lijkt te lopen gebaseerd op de reacties daarop. Margreet had gister, naar aanleiding van het blogje, ook nog een suggestie om de opleiding te pauzeren voor een half jaar, wat ook een optie zou kunnen zijn.


Nogmaals bedankt! :)

Rene zei

Mark,
Een heel herkenbaar verhaal. Ook ik heb als student (en later docent) een tijd lang een eigen bedrijf gehad (ontwikkelen websites en informatiesystemen). Dat is een ontzettend interessante ervaring geweest waar ik nog steeds plezier van heb.

Ik hoop wel dat dat bedrag met de zes nullen ironisch bedoeld is, want in deze richting zit niet het grote geld. De concurrentie is moordend, vooral van bijklussende studenten ;) Je zou eens moeten proberen uit te rekenen wat je per uur zou moeten verdienen om rond te komen. En dan alles meenemen, dus ook de belastingen, pensioenopbouwpremies, ziektekostenpremies, arbeidsongeschiktheidspremies, overhead etc. Ik denk dat je gaat schrikken van het bedrag en met dat -vermoedelijk hogere bedrag- aanzienlijk minder opdrachten kunt binnenhalen.

Zelf werk ik nog steeds als freelancer, maar besteed mijn programmeeropdrachten allemaal uit aan freelancers in India. Veel goedkoper, al kan ik zelf prima programmeren.

Sterkte met je beslissing!

Mark Hamstra zei

Hallo Rene,

Bedankt voor je reactie, ik stel het zeer op prijs :)

Het webwereldje bestaat uit verschillende markten, waarvan de ene groter is dan de ander. Ook het aantal mensen die in de markt opereren is daar sterk afhankelijk van. In de markt waar ik werk groeit het aantal gebruikers bijna explosief, maar het aantal kundige programmeurs stijgt lang niet zo snel mee. Het bedrag heb ik niet zelf bedacht, maar is mij aangegeven door iemand die zelf $ 250,- per uur vangt, en het systeem ontwikkeld heeft waar ik nu dus mee werk.

Ik hoop voor het systeem dat er meer kundige programmeurs bij komen die er ook een lekker loon uit kunnen halen, maar dat gebeurt niet zo 1-2-3, terwijl ik al een jaar of 3 met dit systeem bezig ben en in die tijd veel kennis heb opgedaan.

Ter indicatie, met mijn huidige uurloon zou ik jaarlijks uitkomen op bijna 2/3e van een ton, maar ik heb al plannen om dat uurloon te verhogen zodat het meer in lijn is met de overige ontwikkelaars in de markt.

Het is dus zeker wel mogelijk, daarvan ben ik overtuigd. En ook dat ik daar van kan leven. ;)

Nogmaals bedankt voor je reactie - ik stel het zeer op prijs!

Rene zei

Dag Mark,

Die 60k is dan neem ik aan je omzet. Trek daar de belasting van af (40%), je pensioenopbouw (20%), ziektekostenverzekering (??). Veel hou je dus niet over.

Een goede programmeur/systeemontwikkelaar doet ongeveer 100 EUR/u. In dollars is dat dus wat meer. Uiteindelijk gaan de tarieven van Modx-ontwikkelaars ongetwijfeld een stuk omlaag naar die van PHP-ontwikkelaar (60 EUR/u).

Mark Hamstra zei

Hoi Rene,

Ik vind het een beetje overdreven om me hele uurloon publiekelijk te gaan beredeneren, maar ik neem aan dat je begrijpt dat als student een uurloon van (nu) € 30,-/u al erg aanlokkelijk is, wat de komende maanden alleen nog maar gaat stijgen.

Als ik me opleiding heb afgerond kan ik met een beetje geluk daarmee een managements baan in de horeca, evenementen industrie of iets dergelijks bemachtigen waarbij het niet aannemelijk is dat een uurloon daar over de € 30,-/u heen gaat wat ik nu al verdien, en dat is dus ook waar me dilemma vandaan komt - een diploma voegt dus in dat opzicht verder weinig toe.

Natuurlijk gaat er nog wat van af (inkomstenbelasting, btw reken ik nog over mijn uurloon heen) maar wat ik maandelijks netto op me rekening bij zou schrijven is altijd nog véél meer dan wat ik als toegevoegde waarde van me diploma zou krijgen. En dat wou ik graag delen in dit blog - niet over specifiek hoeveel ik nou verdien ;)