dinsdag 17 mei 2011

Filmpjes in de les

afbeelding van een oude filmprojectorZoals beloofd vandaag aandacht voor het zoeken van filmpjes die je kunt gebruiken in je les. Waar kan je ze vinden en hoe kan je ze gebruiken?

De meest bekende site om filmpjes te vinden is natuurlijk YouTube. Een prachtige site met heel veel mooi materiaal. Denk niet dat er alleen maar grappige filmpjes op staan: er is voor het onderwijs heel veel interessant materiaal te vinden. Zoek maar eens op woorden als 'grammatica', 'natuurkunde' of 'WOII': dat levert veel bruikbare filmpjes op. Wil je niet het hele filmpje gebruiken maar alleen een fragment, dan kan je o.a. gebruik maken van TubeChop.

Een andere mogelijkheid die YouTube biedt is het volgen van mensen of (onderwijsorganisaties) die filmpjes uploaden in een eigen kanaal. Er zijn verschillende universiteiten en hogescholen die een eigen YouTube kanaal hebben (bijv. de OU, de RUG, TUDelft en pabo Edith Stein), de omroep heeft verschillende kanalen (bijv. Schooltv-weekjournaal en Hoezo Radio) maar ook de Onderwijsinspectie, Scholierentv met filmpjes over allerlei beroepen, Werelddocent met informatie over wereldburgerschap en van Uitlegklas, een kanaal met filmpjes over wiskunde. Het loont de moeite om eens een avondje rond te kijken op YouTube, een account aan te maken en je dan te abonneren op relevante kanalen en de filmpjes die je leuk vindt op te slaan als favorieten.

Maar YouTube is natuurlijk niet de enige site met filmmateriaal: er zijn er veel meer. Wil je snel een groot aantal sites met filmmateriaal doorzoeken, dan is de zoekmachine Dik.nl een aanrader. Daarmee doorzoek je in één keer maar liefst meer dan 30 bronnen.

Er zijn sites die gespecialiseerd zijn in instructiefilmpjes, bijv. eHow, Wonderhowto en het Nederlandstalige Hoe moet dat dan. Ook op de site van Technopolis en van Willem Wever vind je een heleboel filmpjes waarin uitleg wordt gegeven over allerlei onderwerpen. Op de YURLpagina 'Bekijk het maar' vind je nog veel meer instructiefilmpjes over allerlei verschillende onderwerpen. Een mooi overzicht van filmpjes over technische onderwerpen vind je op de site Kinderpleinen.

Er is binnen YouTube een categorie gecreëerd waarin video's voor het onderwijs worden verzameld: YouTube-Edu. Een soortgelijke site is TeacherTube. Hier vind je niet alleen video's, maar ook lesbrieven, werkbladen en presentaties. Helaas Engelstalig, dus niet voor iedereen toegankelijk, maar wel erg de moeite waard is de Khan Academy, met videolessen over o.a. wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie en economie. Wil je nog meer materiaal dat speciaal gemaakt is voor het onderwijs, dan is het de moeite waard om te zoeken naar screencasts, bijv. over Engelse grammatica op YouTube, Screenr (via Google) of Screencast-O-Matic.

Er zijn ook gratis toegankelijke, Nederlandse verzamelingen speciaal voor het onderwijs, bijv.:
  • Teleblik (toegankelijk voor scholen via een - gratis- Entree-account,
  • Academia (toegankelijk voor het hoger onderwijs),
  • Schooltvbeeldbank. Als je daar een clip vindt met daarachter 'plus', dan is er bij die clip speciaal lesmateriaal gemaakt: een werkblad, een quiz of links naar relevante sites.
De omroepen hebben veel materiaal dat net speciaal voor het onderwijs is, maar wel erg de moeite waard, bijv.
Ter afsluiting van dit overzicht nog de tip om een kijkje te nemen op Leraar24: videomateriaal (met aanvullende informatie) voor leraren die meer willen weten over de onderwijspraktijk.

Afbeelding van markrabo, gepbuliceerd onder CC-by-nc-sa.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk artikel! En ik zou hier heel graag de Online Workshop Video in de Les aan toe willen voegen als bron.

Kijk op: Online Workshop Video in de Les

Voor een workshop over Video en Didactiek, Praktische tips, Tutorials monteren en veel meer!

Margreet-ICT en Onderwijs zei

Mooie aanvulling! Wel onhandig dat je eerst een toets moet doorlopen om je niveau te bepalen. Daarom hier de directe links:
- naar de cursus (waar je zelf een keuze kunt maken op welk niveau je de cursus doorloopt)
- het tweede hoofdstuk waarin je kennismaakt met diverse beeldbanken (op niveau A).

Anoniem zei

Leuk uitgebreid blog schrijf je! In dit artikel wordt Khan Academy genoemd, alweer meer dan een jaar geleden toen het alleen in het Engels bestond, maar inmiddels bestaan we ook in het Nederlands. pilot.khanacademie.nl Op dit moment bieden we alleen reken- en wiskundelessen aan. Het wordt hopelijk snel meer.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Minke,
Dank voor de tip: ik wist van het bestaan van de Nederlandse Kahn Academy, maar ik wist niet dat jullie al zo ver op streek waren. Goede zaak!