dinsdag 6 december 2011

Moglue: om verhalen interactief te maken

Alhoewel tablets veel meer kunnen, wordt als belangrijke reden voor aanschaf van zo’n apparaat vaak opgegeven dat het zo handig is dat je daarmee toegang kunt hebben tot een complete bibliotheek van boeken. En dat is ook zo: ik heb al heel wat uurtjes weggelezen op mijn iPad. Maar dan heb ik het niet over het lezen van pure tekstboeken. Die kan ik wel lezen op mijn iPad, maar het beeld daarvan is toch minder prettig voor mijn ogen dan het beeld dat ik krijg op mijn e-reader. Maar de iPad (of een andere tabletcomputer) is ideaal voor het lezen van multimediale content. Content met mooie foto’s, filmpjes of animaties.

Met de komst van de iPad komen er ook steeds meer interactieve boeken. Boeken waar geluid in zit en waaraan dingen kunnen bewegen. De mogelijkheden op zo’n tablet zijn natuurlijk enorm en er komen steeds meer interactieve boeken op de markt, met name ook voor kinderen. Boeken als Timo en het Toverboek en Krakje kan niet slapen zijn heerlijke kost voor kinderen, vol met verrassingen en kunnen zowel gelezen als beluisterd worden.

Het maken van zo’n boek vereiste tot voor kort nogal wat kennis, maar sinds kort is hiervoor een heel eenvoudig programma: Moglue. Moglue bestaat uit twee delen: een programma om boeken mee te maken, de builder, en een programma om boeken mee te lezen: Moglue-viewer. De builder kan je zowel op Windows-p.c.’s gebruiken als op Mac’s; de Moglue-viewer werkt op Apple en Android smartphones en tablets. Moglue is nog een open bèta, dus je kan nog een bug tegenkomen, maar bij mij werkte het prima!

Met de Moglue-builder kan je je eigen boeken maken, inclusief geluiden en animaties. Wat moet je daarvoor doen? Allereerst moet je natuurlijk het verhaal bedenken en opschrijven. Daarna maak je de tekeningen: van de achtergronden waar het verhaal zich afspeelt en van alle figuren en objecten waarvan je wilt dat die kunnen bewegen of die op meer plaatsen in het boek voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de hoofdpersonen uit jouw verhaal die ergens naar toe lopen, een zon die kan wiebelen en blaadjes die van de boom vallen. Die tekeningen kan je op papier maken en inscannen; je kan ze natuurlijk ook maken met een tekenprogramma op je p.c. Belangrijk is wel dat je de figuren en objecten die je op meer plaatsen wil laten terugkomen, een doorzichtige achtergrond geeft. Dat kan bijvoorbeeld met het programma Photofiltre, dat je gratis kan downloaden.

Als je dat allemaal hebt gedaan, start je het programma Moglue-builder op. Je importeert je tekeningen en eventuele geluidsopnamen die je wilt gaan gebruiken in het programma. Je maakt net zoveel pagina’s aan als je nodig hebt. Dan zet je op iedere pagina eerst de achtergrond van de tekening en je voorziet deze van een tekstveld waarin je je tekst plaatst. Vervolgens plaats je de tekeningen van de objecten en de figuren op de achtergrond. Als dat allemaal naar je zin is ga je animaties en geluiden toevoegen. Dat is het meest eenvoudige deel van het traject: Moglue kent een aantal standaard animaties (bijv. schuiven, draaien, wiebelen, ‘zweven’, springen) en geluiden die je aan de verschillende onderdelen van je tekening kan koppelen door ze ernaar toe te slepen.

Om het resultaat te bekijken heb je een tablet met daarop de Moglue-viewer nodig: voor een iPad of een Android-tablet. Je koppelt je tablet of smartphone aan je computer. Die herkent het device en toont je boek daarop.

Met Moglue is interactieve boeken maken een fluitje van een cent. Iedereen kan hiermee zijn eigen interactieve boeken maken: leerkrachten èn leerlingen. Hoe je het maken van zo’n boek kan gebruiken in je les, daar ga ik morgen op in.

12 opmerkingen:

Saskia Dellevoet zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Saskia Dellevoet zei

Supertip! Jammer dat de Androidviewer er nog niet is. Heb er meteen een vraag van gemaakt bij de makers.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Saskia,
Ik verwacht dat die er snel zal zijn, die Androidviewer. Ze zijn heel hard bezig, daar bij Moglue ;-)

Kijk ook nog even naar mijn blogpost van vandaag: daarin vind je tips hoe je allerlei vakken aan de orde kan laten komen door kinderen (met Moglue) een eigen boek te laten schrijven en te laten verkopen.

Saskia Dellevoet zei

Ja bedankt! En complimenten voor je blog, ik gebruik 'm echt vaak voor info en tips! Kom er nu trouwens op via de Scoop.it Educatief Internet van @AndréManssen

Dennis Verdonck zei

Beste Marleen

Waarom dien je achtergronden en objecten transparant te maken?

Bedankt voor de tip

Dennis

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Saskia,
Ik vind het leuk om me te verdiepen in dit soort zaken. En dan is het nog leuker als ik anderen blij kan maken met wat ik doe en bedenk ;-)

@Dennis,
de achtergrond hoeft niet transparant, maar de achtergrond van de objecten wel. Als je dat niet doet, zie je de figuren als vierkante plaatjes: een foto op een foto. Het is natuurlijk leuker als je van de figuren alleen het figuur zelf ziet, en niet het vierkante kadertje erom heen.

Pauline Maas zei

wow, wat ziet er dat er leuk uit, en wat werkt het eenvoudig. dat biedt veel mogelijkheden. bedankt voor de tip.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Pauline,
Graag gedaan. Ik ben er zelf ook erg gecharmeerd van. Volgens mij is het ook heel haalbare software voor kinderen omdat je er goed mee kan experimenteren zonder dat je code kent.

Jesse Duinkerken zei

Kunnen de resultaten ook op de computer zelf bekeken worden of alleen op de viewers op een tablet? De vraag is even met het oog op het gebruiken op een kleuterbord/digibord.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Jesse,
toen ik de software testte, was het alleen mogelijk om het resultaat te bekijken op de iPad. Maar misschien is dat inmiddels anders: dat weet ik niet. Je kan wel de resultaten op de iPad met behulp van verschillende tools vervolgens zichtbaar maken op een p.c./het digibord, dus als je een iPad hebt, kan je het resultaat wel met de klas bekijken.

Anoniem zei

Dag, ik wil graag weten hoe je veel tekst pagina's gemakkelijk kunt uploaden in moglue.
En hoe kan je het book converteren naar pdf digitaal?
Groet,
Katie

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Katie,
Ik ben onvoldoende op de hoogte van de huidige stand van zaken m.b.t. Moglue om je vraag te kunnen beantwoorden. Ik denk dat je je vraag beter kan voorleggen aan het Support Center. Mijn ervaring is dat ze snel reageren op vragen.