donderdag 8 december 2011

Stenden MyConcept: Techniek op een nieuwe manier

Door: Martijn van den Berg
Op de middelbare school vond ik techniek een van de leukste vakken. Na een lange dag theorie in het technieklokaal aankomen, waar alles praktijkgericht was, maakte mijn dag goed. Ondanks dat de dingen die ik maakte nooit op het voorbeeld leken, was het toch leuk om de vrijheid te hebben om met alle machines aan de slag te kunnen.

Toen ik laatst bij Stenden Emmen was, zag ik daar dat ze een nieuw project aan het opstarten waren: Stenden MyConcept. Dit is een concept opgezet door studenten om meer mensen naar de techniekopleiding te krijgen. Ze hebben geld gekregen van de school, en hiermee hebben ze een technieklokaal voorzien van de meest moderne apparaten. Naast moderne ICT, zoals een smartboard en een aantal Imacs, zijn ook de meest moderne techniekapparaten aanwezig. Zo zijn er onder andere een professionele lasersnijder en een 3d printer aanwezig.

Wat nu zo bijzonder is aan dit concept, is dat praktisch iedereen daar binnen kan lopen om iets te maken, of te laten maken voor een lage prijs. Omdat alles gemaakt wordt door studenten, en omdat de materialen zonder winstoogmerk verkocht worden, is dit een unieke plaats om een idee tot leven te brengen. Zo kan je als bedrijf met een idee komen en dit laten uitwerken en maken, maar je kan ook als je een idee hebt voor bijvoorbeeld een stoel dit komen maken.

Dit bij elkaar maakt dat studenten zeer gemotiveerd aan projecten werken, aangezien alles wat ze maken in de praktijk gebruikt gaat worden. Niets is onmogelijk, aangezien ook andere opleidingen, zoals informatica mee helpen in dit lokaal.

Ik ben een groot voorstander van vrijheid in het onderwijs. Beginnen met een idee, en dit dan in een project uitwerken. Dit is, mits het in de toekomst ook in de volle vrijheid gebruikt gaat worden. Ik denk dat het op deze manier uiteindelijk zeer succesvol kan worden. Mijn zegen hebben ze in ieder geval!

4 opmerkingen:

Giesbers zei

Zou dit concept ook geschikt zijn voor een Vmbo Gt Technologie opleiding waarbij ze al vanaf het eerste jaar voor techniek gekozen hebben?

patrick bemelmans zei

Waarschijnlijk wel maar neem gerust even contact op als je wat meer wilt weten over ons concept
patrick.bemelmans@stenden.com of richard.delger@stenden.com

Martijn van den Berg zei

Bedankt voor de reacties!
@ Giesbers: Ik denk zeker dat dit concept gebruikt kan worden voor mensen die vanaf het begin al voor techniek hebben gekozen. Zeker voor deze mensen denk ik dat het heel erg motiverend is als ze weten dat wat ze maken ook echt gebruikt kan worden. Dit geeft net wat extra verantwoordelijkheid.
@patrick: Leuk dat er ook iemand van Stenden reageert! Ik heb die dag in Emmen een rondleiding gehad van studenten die zeer gepassioneerd waren met het project. Ze vertelden me dat ze nog graag wat hulp hadden bij de marketing, aangezien ze die compleet zelf moesten oplossen. Misschien kan Stenden daar een handje mee helpen?

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Giesbers,
Misschien interessant in dit kader is de FablabAcademy.

Er zijn diverse onderwijsinstellingen die werken vanuit de gedachte van producerend leren: die aanpak werkt zeker, maar vraagt wel een goede coaching.

Een belangrijke meerwaarde van deze aanpak zou kunnen zijn dat je hiermee ook contacten kunt leggen met bedrijven in de regio, waardoor je meer authentiek en betekenisvol onderwijs kan creëren. Ik zou dus ook zeker investeren in contacten met bedrijven uit de regio wanneer je dit op wilt pakken.