woensdag 22 december 2004

Archieven: vooral bestemd voor beginners, onwetenden, stamboomonderzoekers en historici en passanten?

Volgens een persbericht van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Computergenealogie zijn de belangrijkste gebruikers van archieven 'passanten, beginners, onwetenden, stamboomonderzoekers en historici'. Ik verbaas me daarover: volgens mij is al een aantal jaren het credo van de overheid dat archieven meer in contact moeten komen met het onderwijs. DIVA, de vereniging voor Documentaire Informatievoorziening en het archiefwezen, heeft recent een studiedag educatie georganiseerd, die goed bezocht was. Een organisatie als DEN, vereniging Digitaal Erfgoed Nederland, houdt zich intensief bezig met allerlei onderwijstrajecten. Vreemd dat bij de beoordeling van de archiefsites door de NGV, afdeling Computergenealogie met deze doelgroep geen rekening is gehouden!

Overigens: de archiefwebsites die getest werden, kwamen er niet best vanaf: sites waarop niet duidelijk werd gemaakt wat er in het archief te vinden was, slechte nieuwspagina's, archieven die geen eigen domeinnaam hadden, geen bestelmogelijkheden: er valt nogal wat te verbeteren aan veel archiefsites! Eerst maar even zelf kijken dus voordat je de leerlingen verwijst naar een archiefsite!

5 opmerkingen:

moqub zei

Volgens mij is Het Geheugen van Nederland (ook een archiefsite)juist opgezet voor het onderwijs, op de website is zelfs een link te vinden naar het onderdeel dat gebruikt kan worden bij het CKV-vak geschiedenis (http://www.geheugenvannederland.nl). Naar mijn mening wordt op deze site wel duidelijk uitgelegd waar de site voor is, welke instellingen mee hebben gedaan aan het project, of nog steeds meedoen en wat je precies kunt halen op de site.

Groetjes M.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

Hoi Moqub,

Je hebt gelijk: die site is er speciaal voor het onderwijs. Dat is één van die projecten die (in mijn ogen) heel succesvol zijn. Er zijn er nog veel meer: ik ben bijvoorbeeld ook heel enthousiast over een project in Groningen: Kleurrijk buurten (http://www.kleurrijkbuurten.nl/) en Anno (http://www.anno.nl/). Juist daarom ben ik zo verbaasd dat bij het onderzoek door de Nederlandse Genealogische Vereniging wordt gesteld dat onderwijs geen directe doelgroep is. Het lijkt mij dat ofwel de Genealogische vereniging is niet op de hoogte van deze projecten, ofwel dat de kleinere archieven zich niet betrokken voelen bij de onderwijsprojecten. En die kleinere archieven zijn natuurlijk wel heel leuk voor het onderwijs, want dat levert geschiedenis op 'dicht bij huis'.

moqub zei

Ik begrijp er zowiezo erg weinig van. De kop van het artikel doet vermoeden dat de websites van archieven (in de meest algemene zin van het woord) onder de maat zijn, maar als je dan verder leest hebben zij (NGV) alleen website van gemeente-archieven, stadsarchieven en historische centra bezocht en bekeken. En ja dan zijn de conclusies wel heel negatief en misschien ook wel terrecht, ik ken de bewuste sites niet. Maar ik weet wel van voorbeelden die wel goed zijn en die worden hier niet genoemd. Een niet zo eerlijke steekproef naar mijn mening!!

moqub zei

PS

de site van computergenealogie schittert ook niet echt van gebruikersvriendelijkheid... maar die deed vast niet mee in het onderzoekje :)

M

Margreet-ICT en Onderwijs zei

Hoi Moqub,

Ik ben het helemaal met je eens: het is een onderzoek waar je zo je vraagtekens bij kunt zetten. Er zijn heel veel goede archiefinitiatieven, en vanuit veel archieven is de laatste tijd ruimschoots aandacht besteed aan het onderwijs. Maar blijkbaar is dat nog niet overal in de lijn nationaal-provinciaal-lokaal uitgewerkt. We zullen dus bij iedere archiefsite waar we naar verwijzen moeten kijken wat de mogelijkheden daarvan zijn.