woensdag 12 januari 2005

Games, games en nog eens games

Gisteren stuitte ik drie keer achter elkaar op een verhaal over games. Dat kan geen toeval zijn ;-)
Allereerst het artikel dat Sybilla had gelezen, waarin gesteld wordt dat gamen wel eens een positieve invloed zou kunnen hebben op mensen met ADHD. In het artikel wordt gesteld dat mensen met ADHD d.m.v. gamen hun gedachten kunnen focussen. Volgens de schrijfster van het artikel, Patty McCabe-Remmell, is dit effect belangrijker dan het feit dat het spelen van games een stijging van de dopamineproductie ten gevolge heeft.

Op de site van PCM las ik een bericht , waarin kort verslag wordt gedaan van een onderzoek naar de hersenen van computergamers. Het blijkt dat de hersenen van computergamers opvallende overeenkomsten vertonen met die van drugsverslaafden: "De onderzoekers denken dat mensen die met spelletjes in de problemen komen, moeite hebben om voldoende dopamine aan te maken, dat nodig is om een gevoel van tevredenheid en geluk te ervaren". Mensen die een tekort aan dopamine hebben, lopen blijkbaar meer risico verslaafd te raken aan games.

Nu is al langer bekend dat er een verband bestaat tussen ADHD en verslaving: een op de vijf verslaafden heeft ook ADHD. Er zijn sterke aanwijzingen dat bij ADHD een tekort aan (en/of onevenwicht in de aanwezigheid van) dopamine en noradrenaline een rol speelt.

Ik ben geen wetenschapper en heb geen onderzoek gedaan, maar ik vermoed dat de rol die dopamine speelt bij mensen met ADHD wel eens groter kan zijn dan Patty McCabe-Remmell denkt.

Aan het einde van de dag kwam ik op het web nog een aantal artikelen tegen over 'exergames': games waarbij je zelf moet bewegen om de game te spelen. De bekendste exergames op dit moment is vermoedelijk eye-toy, maar er schijnen al veel meer van dit soort spellen op de markt te zijn. Dat biedt extra mogelijkheden, want niet alleen gaming heeft effect op de dopamine-spiegel, ook duursport schijnt daar positief op te werken. Wie onderzoekt wat exergaming voor gevolgen heeft voor mensen met ADHD?

Wie meer wil weten over het bouwen van games kan overigens eens kijken op de startpaginadochter die sinds gisteren online staat: gamesmaken.pagina.nl, verzorgd door Wouter Baars.

Geen opmerkingen: