donderdag 24 maart 2005

Spam: vervelend en tijdrovend maar (deels) te voorkomen

Iedereen die een e-mailadres heeft krijgt wel eens spam in zijn busje. Een mailtje met een aanbieding van een geweldig nieuw product, een verzoek om geld te storten op een bank (meestal in Nigeria), of een mail waarin je gevraagd wordt of je die wil doorsturen aan tenminste 10 mensen. Het kost veel tijd om alle mailtjes te bekijken en weg te gooien. Spammailtjes zijn niet helemaal te voorkomen, maar je kunt zelf wel een aantal maatregelen nemen om de overvloed in te dammen. Zo is het raadzaam om niet zomaar je e-mailadres achter te laten op allerlei sites. Een goed advies maar niet altijd makkelijk uit te voeren. Soms moet je immers een password aanvragen om toegang te krijgen tot een website, een forum enz. Daarvoor moet je een werkend e-mailadres achterlaten om het password toegestuurd te krijgen. Meestal leveren dit soort aanvragen geen spam op, maar soms heb je wel je twijfels en laat je liever niet je e-mailadres achter.

Om wel het password te krijgen, maar zeker te weten dat je via die weg geen spam krijgt, kun je het best gebruik maken van een tijdelijk adres. Je kunt natuurlijk een gratis adres aanvragen bij Hotmail, en dat alleen gebruiken voor het ophalen van het wachtwoord, maar er zijn een aantal diensten op het web die nog veel makkelijker in te zetten zijn. Bijzonder handig is Jetable. Daar kun je een tijdelijk e-mailadres aanmaken voor 24 uur, 48 uur, 4, 6 of 8 dagen. Zodra het adres is aangemaakt worden, worden alle e-mails die naar dit adres worden verzonden, direct doorgestuurd naar het eigen (vaste) e-mailadres.

Een andere dienst is Mailinator. Ook daar kun je heel snel een tijdelijk e-mailadres aanmaken. Je verzint gewoon een eigen adres en zet daarachter @mailinator.com, dus bijv. ictenonderwijs@mailinator.com. Zodra een mailtje wordt gestuurd naar dat adres, kun je dat bekijken op de website van Mailinator. Het voordeel van Mailinator is dat je je daarvoor helemaal niet hoeft te registreren; nadeel is dat je mail niet doorgestuurd wordt. Het voordeel van Jetable is dat het adres naar keuze 24 uur tot tot 8 dagen werkend blijft, terwijl bij Mailinator het adres na een paar uur vervalt. Omdat ik niet van registreren hou, geef ik de voorkeur aan Mailinator, maar dat is natuurlijk persoonlijk ;-)

Geen opmerkingen: