dinsdag 24 mei 2005

Mov(i)e up

Movi(e) upVan het Nederlands instituut voor Filmeducatie kreeg ik de game Mov(i)e up. Deze game is bestemd voor leerlingen uit de hoogste klassen van het VMBO, maar ook bruikbaar voor leerlingen uit de basisvorming. De speler vervult in een filmcast telkens een andere rol: editor, geluidsman/-vrouw, stuntman enz. Bij elke rol horen een aantal quizvragen. Als die allemaal goed beantwoord zijn, kun je een spel spelen waarin het geleerde in de praktijk gebracht moet worden. Plak bijvoorbeeld de goede filmscènes achter elkaar, zorg voor een juiste belichting of volg met de camera een vliegtuig. Het doel is uiteindelijk alle attributen te veroveren en zo veel mogelijk geld te verdienen.

Het spel is echt prachtig gemaakt: leuke tekeningen, veel voorbeelden, aansprekende spellen waarin de kennis in de praktijk wordt gebracht, en een goede afwisseling tussen spellen die binnen een bepaalde tijdslimiet moeten worden uitgevoerd en spellen waarin tijd geen rol speelt. In de quizvragen worden zowel vragen gesteld over bekende films als over hetgeen in het spel wordt verteld. Sommige vragen worden in een volgende quiz nog een keer gesteld, maar zijn dan net op een andere manier geformuleerd waardoor de speler leert van zijn fouten. In het spel zit veel humor: sommige e antwoorden op de quizvragen zijn prachtig verzonnen, en de interactie tussen de quizmaster en zijn charmante assistente is geweldig!

Om het spel helemaal uit te spelen heb je wel een paar uurtjes nodig: ik denk dat het mij een uur of 4 plezier opleverde. Voor het onderwijs is 4 uur natuurlijk wel veel, maar je kunt wel het spel onderbreken bijvoorbeeld aan het eind van de les, en het opslaan om op een volgend moment de draad weer op te pakken.

Door het spelen van de game leren de leerlingen heel veel over het maken van een film, en ze kunnen in de game direct oefenen met zaken als belichting, filmmontage, cameravoering, art direction enz. Maar voor de meeste spelers zal voorop staan dat deze game vooral heel leuk is om te spelen!!

De game is helaas niet gratis, maar kan voor € 27,50 besteld worden bij het Nederlands instituut voor Filmeducatie. Wil je de game op meer computers installeren, dan moet voor elke computer € 27,50 betaald worden. Deze aanbieding geldt bij de aanschaf van 10 en meer exemplaren. Als je 10 of meer exemplaren tegelijkertijd aanschaft, betaal je voor het 1e exemplaar € 50 en voor elke volgende cd € 15.

Geen opmerkingen: