vrijdag 20 mei 2005

Railverkeersleider

Railverkeersleider is door Ra.nj gemaakt in opdracht van Railverkeersleiding Nederland, tegenwoordig opgegaan in Prorail. Het spel is gemaakt als onderdeel van een wervingscampagne en is gericht op (jong)volwassenen, maar is door de korte speltijd (een paar minuten) en de eenvoud van het spel ook heel geschikt voor leerlingen van de basisschool.

De speler krijgt een spoorwegemplacement te zien met een groot aantal wissels. De treinen rijden af en aan over het emplacement, maar soms wordt hun weg versperd door ijzel, bladeren of koeien op de rails. Het is de taak van de speler om de wissels bijtijds om te leggen zodat de treinen ongestoord verder kunnen rijden. Makkelijk is het spel zeker niet: de eerste treinen kun je nog wel vlot over het emplacement loodsen, maar in korte tijd neemt het aantal treinen dat gaat rijden toe, en ook de hindernissen volgen elkaar steeds sneller op.

Het spel Railverkeersleider leert de leerling geen vaardigheden die op in de eindtermen of ontwikkelingsdoelen van de basisonderwijs beschreven staan, maar traint ze wel in een andere in deze maatschappij belangrijke vaardigheid, namelijk het in korte tijd overzien van een bepaalde situatie en het snel nemen van besluiten. Er wordt daarbij een sterk beroep gedaan op het concentratievermogen van de speler. In een tijd waarin steeds meer informatie op ons af komt en waarin vaak onder hoge druk geconcentreerd gewerkt moet worden en keuzes moeten worden gemaakt, is dit een vaardigheid die niet onderschat mag worden en waaraan in het onderwijs over het algemeen maar weinig aandacht aan besteed wordt. In veel games daarentegen wordt hierop wel een beroep gedaan; een goede reden om dit soort games in het onderwijs een plekje te geven!

Geen opmerkingen: