vrijdag 3 juni 2005

Nederland Breedbandland-De Kunstmachine

KunstmachineWie mij kent, weet dat ik een voorliefde heb voor de creatieve vakken. Het is heerlijk om je uit te leven op een beeld, om met je handen te maken wat in je hoofd is, om klei net zo lang te vormen totdat het de vorm heeft die jij wilt. De Kunstmachine is een site bestemd voor leerlingen uit het speciaal onderwijs, waar ze aan de slag kunnen gaan met kunst. Op de site van de Kunstmachine vinden de leerlingen duidelijke handleidingen, waarin ze stap voor stap worden begeleid bij het maken van tekeningen, tekenfilms fotokunst of muziek. De lessen combineren theorie met praktijk: wat je leert moet je direct in de praktijk uitvoeren, zodat je gelijk kunt zien of je het goed hebt begrepen.

Leuk vind ik vooral ook dat de Kunstmachine ook de mogelijkheid biedt om je werk te exposeren, en om met andere leerlingen samen te werken, van andere scholen voor speciaal onderwijs, of misschien ook wel met leerlingen uit het reguliere onderwijs. Dat is nog niet gerealiseerd, maar de plannen liggen er al wel. Het lijkt me een prima manier om leerlingen uit het bijzonder onderwijs uit hun isolement te halen en ze de gelegenheid te bieden hun eigen kunst te tonen!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Margreet van den Berg,

Nu een paar weken volg ik jouw blogline (-kwam er toevallig op omdat ik op zoek was naar ict-toepassingen voor het vak tekenen VO-) en ik wilde nu toch maar eens laten weten hoe inspirerend ik het vind.
Ik lees de stukjes met plezier en het maakt ICT opeens heel veel toegankelijker.

De eerste zin van het stukje vandaag 'wie mij kent, weet dat ik een voorliefde heb voor de creatieve vakken' is ook heel goed af te lezen aan de ThinkQuestbijdrage. http://proto5.thinkquest.nl/%7Elle0480/
Wat ontzettend leuk gemaakt. Pas even later zag ik wie (de enthousiaste, kan niet anders) coach was; M. van den Berg!
Ik blijf een enthousiast lezer!

Groeten Vivian Vegter

m2cm zei

Hallo Vivian,

Dank voor je compliment! Ik vind het erg leuk om via dit weblog met anderen te delen wat ik om me heen zie: heel veel enthousiaste mensen in het onderwijs die allemaal samen een ongelooflijke hoeveelheid ideeën, kennis en ervaring hebben om onderwijs te maken tot een basis voor je leven! Ik probeer in dit weblog een schakeltje te zijn in dat geheel: een plek waar we met zijn allen kunnen zoeken naar hoe het onderwijs het best vorm gegeven kan worden.

Wat betreft de site: alle eer is voor de jongens die de site hebben gebouwd! Die creativiteit hadden ze allemaal, en ik heb heel wat leuke uurtjes met dit team doorgebracht. Heerlijk en inspirerend om te zien hoe ze zelf het onderwerp hebben vormgeven: daar hoefde ik geen enkele bijdrage aan te leveren!

Groeten!

Anoniem zei

Een schakeltje is het zeker, in ieder geval voor mij.

Over de site van die jongens, dat is wel erg bescheiden, een goede coach weet toch ook als het nodig is zich juist even afzijdig te houden?

Groeten Vivian.