dinsdag 28 juni 2005

Spelen met muziek

Mix & MatchVia de site van Meester Sipke kwam ik terecht bij een spel van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement. In feite zijn het 3 applicaties, ontwikkeld door het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in samenwerking met het Geheugen van Nederland, waarmee je zelf kunt experimenteren met muziek: Mix en Match, PlingPlong en Digitaal orgel.

Bij Mix en Match krijg je het geluid van een orgel of een speeldoos te horen. De speler moet daarbij de afbeelding van het betreffende orgel zoeken. Bij Pling Plong mag je zelf de gaatjes knippen in een orgelboek. Als je klaar bent kun je beluisteren wat je hebt gemaakt, gespeeld door een vleugel, een trompet, een xylofoon of een gitaar. Bij Digitaal orgel tenslotte krijg je de onderdelen van een draaiorgen aangereikt en moet je zelf het orgel samenstellen. Maar pas op: één van de instrumenten die je inbouwt in het orgel speelt verkeerde muziek. Die moet je dus nog even vervangen door een andere.

Ik vond deze applicaties wel aardig maar niet echt boeiend. Het bij elkaar zoeken van de afbeeldingen van de orgels die je hoort, vond ik heel lastig, en als je zelf geen muzieknoten kent, dan is het ook niet echt leuk om zelf een liedje te componeren. Het zou volgens mij al leuker zijn als je wat meer mogelijkheden krijgt daarbij, bijv. een standaardritme dat erbij gespeeld wordt, of het mixen van verschillende instrumenten met elkaar. Het samenstellen van het orgel daarentegen is weer heel eenvoudig: de onderdelen gaan vanzelf naar de goede plaats toe. Dat is dus eigenlijk weer te makkelijk. Maar de applicatie heeft ook wel positieve kanten: je krijgt een idee wat muzieknoten zijn, van de grote verschillen tussen de diverse draaiorgels en andere automatisch spelende instrumenten, van de opbouw van een draaiorgel, en hoe een draaiorgel wordt 'aangestuurd' door een orgelboek. Prima dus als voorbereiding op een bezoek aan het museum. Nog leuker wordt het als je in de klas een paar muziekdoosjes kunt laten zien en horen!

Geen opmerkingen: