woensdag 29 juni 2005

Gratis vliegen over de wereld

Google heeft iets prachtigs uitgebracht, niet alleen voor degenen die nu op vakantie gaan, maar ook voor het onderwijs. Topografie, een vak waar ik altijd de grootste moeite mee had, wordt nu leuk met Google Earth. Al eerder maakte ik melding van een NASA-programma waarmee je beelden van de aarde kunt bekijken gemaakt vanaf verschillende satellieten. Google is nu met een soortgelijk programma gekomen, maar - zoals van Google verwacht kan worden - in een veel gebruiksvriendelijker versie.

Lincoln Memorial via Google EarthAls je het programma hebt gedownload en gestart, krijg je de aardbol te zien. De leukste optie vind ik dat je kunt aangeven waar je naar toe wilt vliegen. Het lijkt dan alsof je vanuit een vliegtuig op de aarde kijkt, en naar de plek van bestemming vliegt. Daar aangekomen kun je inzoomen op de plaats waar je wilt zijn, en je kunt van alles zichtbaar maken: wegen, gebouwen, spoorwegen, scholen, restaurants en nog veel meer. De beelden zijn vaak ongelooflijk gedetailleerd: met een beetje fantasie kun je de mensen op straat zien lopen ;-)

Helaas is nog lang niet de hele aarde precies in kaart gebracht. Alleen van VS, Canada en Groot-Brittannië en 38 grote steden (waaronder Amsterdam) zijn gedetailleerde beelden beschikbaar. De rest van de wereld is wel te bekijken, maar niet in detail. Ik hoop dat Google dit project verder uitbreidt, want het is ongelooflijk leuk om zo over de aarde te vliegen en van alles te bekijken!

Geen opmerkingen: