maandag 26 september 2005

Expose Your Talent


Vrijdag vertelde ik over het initiatief Iedereen leest, waarbij lezers gevraagd wordt om in een videofilm te vertellen wat zij hebben met een boek dat ze gelezen hebben. Ik verwees voor informatie over het maken van een videofilm naar de website van Expose Your Talent. Dat is een wedstrijd waarbij leerlingen worden uitgedaagd om met een klein groepje medeleerlingen een film te maken.

Een bijzondere wedstrijd met veel educatieve mogelijkheden, zeker voor degenen die zich op school bezig houden met media-educatie en informatievaardigheden, omdat op die competenties bij het maken van een videofilm een groot beroep wordt gedaan. De beste manier om media te leren kennen is volgens mij om zelf media te maken. Waarover gaat je film en op welke manier ga je dat onderwerp behandelen, welke keuzes maak je bij de casting van je acteurs, voor welke belichting kies je en welke camerastandpunten: het zijn allemaal keuzes die het resultaat van de film bepalen.

Prettig is dat de teams en de coaches van de teams (docenten) een goede ondersteuning wordt geboden. De wedstrijd begint voor alle teamcoaches met een workshop van één dag bij SURFnet in Utrecht. Tijdens deze videoworkshop leren coaches onder andere scenarioschrijven, cameravoering en montage en werken met het Kennisnet Video Portal. Ook is op de site uitleg op video te vinden over deze onderwerpen. En uiteraard is er een helpdesk, en er is een webplek waar nieuws, tips en artikelen voor en door filmmakers van Expose Your Talent zullen worden geplaatst.

Ik kan alle scholen aanraden om deze wedstrijd onder de leerlingen te promoten. Het is een goede manier om de door de Raad voor Cultuur gepromote 'Mediawijsheid' te laten opdoen!

Geen opmerkingen: