woensdag 28 september 2005

ThinkQuest-inzending met typcursus

TypemaniaHet is weer zover: de nieuwe inzendingen van ThinkQuest zijn online gezet. Deze keer gaat het om de inzendingen van studenten en docenten. Er zitten weer juweeltjes bij! Eentje wil ik er graag uitlichten. Ten eerste omdat de cursus een beetje als een spelletje is opgezet (en ja, daar ben ik gek op!) en ten tweede omdat ik nogal eens hoor dat op basisscholen gezocht wordt naar cursussen om de typvaardigheid van leerlingen te verbeteren. De cursussen die gegeven worden door commerciële instanties zijn vaak redelijk kostbaar, dus sommige scholen geven er de voorkeur aan om gebruik te maken van cursussen op internet.

Bij de ThinkQuest-inzendingen zit deze keer zo'n cursus. Er wordt op een heel speelse manier gewerkt aan de typvaardigheid, en er zit ook een prima uitleg bij hoe je RSI-klachten kunt voorkomen. Voor degenen die alle oefeningen hebben gedaan zit er een spelletje bij waarmee je je typvaardigheid kunt testen. Ik heb zelf jaren geleden een degelijke cursus gevolgd bij Schoevers, maar ik vond het een uitdaging om op deze site mijn vaardigheid te testen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik was al heel lang op zoek naar een gratis typecursus op het internet. Ik zag dit en heb het meteen geprobeerd. Ik vond het erg leuk en ga er zeker mee door!

Groetjess
Marianne

Anoniem zei

Op het eerste gezicht ziet Typemania er veelbelovend uit. Er is veel tijd en energie gestoken in een aantrekkelijke vormgeving, maar de eigenlijke methode stelt teleur. Als typecursus kun je Typemania nauwelijks serieus nemen en dat doen de makers zelf trouwens ook niet. De vier klasgenoten wilden met hun schoolproject studiepunten scoren door deel te nemen aan een ontwerp-wedstrijd en dat is ze vast gelukt. Het ziet er gelikt uit en maakt een goede eerste indruk, maar daar houdt het ook mee op. Pretenties om een volwaardige typecursus te maken hadden de vier vrienden niet en na het oogsten van de studiepunten verloren zij de belangstelling voor hun geesteskind. Waarschijnlijk zijn ze inmiddels afgestudeerd en hebben ze allemaal een goede baan. Het is hen van harte gegund.

Voor het onderwijsteam van onze cbs, op zoek naar een online typecursus voor de bovenbouw, was het wel een tegenvaller. Typemania leek in eerste instantie te bieden wat aan die andere gratis online cursus, Typelesonline, ontbreekt: een aantrekkelijke interface voor kinderen. Maar het gaat natuurlijk om de leermethode en die schiet, evenals bij Typelesonline, schromelijk tekort. Dat geldt overigens voor alle gratis online cursussen. Wij hebben er van geleerd dat we omwille van het 'gratis' de ogen niet mogen sluiten voor serieuze tekortkomingen.

Ticken.nl hebben we ook bekeken, al duurde het even voordat we dat konden doen. De site kwam op onze computers niet goed uit de verf en dat bleek te liggen aan verouderde browsers en dito Flashplayers. Nou, dank je de koekoek, zo gedateerd zijn onze PC's nu ook weer niet en zelfs na de nodige upgrades werkte Ticken niet soepel. Als de software-configuratie niet optimaal is kun je het schudden. Uiteindelijk hebben we het opgegeven. Een online cursus moet gewoon werken op alle PC's met een internet-aansluiting, zonder gehannes met browser-versies en Flashplayers. We waren juist afgestapt van onze oude vertrouwde CD-ROM cursus, die in principe goed voldeed, maar onder de laatste Windows-versies steeds meer installatie- en configuratieproblemen op ging leveren, vooral bij leerlingen thuis. Met Ticken zagen we de bui al hangen.

TypeTopia werkte wel goed op nagenoeg alle computers en daarom hebben we groep 7 de proeflessen laten volgen. De jongens waren over het algemeen enthousiast, maar de meisjes raakten snel verveeld. Het thema en de actie spreken vooral de 'mannen' aan. Toch is het een degelijke cursus. Door Ticken waren we echter al in een andere prijsklasse gaan denken en TypeTopia is beslist niet goedkoop. Toen we hierover met de ouderraad in conclaaf gingen kregen we van een vader de gouden tip: TypeStars.

TypeStars bleek probleemloos te werken op alle PC's, zowel op school als bij de leerlingen thuis. Gewoon een website die altijd en overal reageert zoals je verwacht. De methode deed ons denken aan de CD-ROM cursus, die we voorheen gebruikten, en dat is niet toevallig. Het gaat om dezelfde makers, al is de internet-cursus veel uitgebreider dan de CD-ROM versie, iets wat je nu niet direct zou verwachten. Gaandeweg werd steeds duidelijker hoe uitgebreid TypeStars eigenlijk is. We gebruiken de methode nu vier maanden en ontdekken nog regelmatig nieuwe functies en toepassingsmogelijkheden. TypeStars sluit helemaal aan op de internet-belevingswereld van kinderen, die zowel op school als thuis samen kunnen oefenen in online typeklassen.
En dat voor nog geen twee tientjes per leerling. Beter en voordeliger hebben we het nergens anders gezien, al hoeft u dat van mij niet voetstoots aan te nemen. Op www.typestars.com kunt u zichzelf overtuigen, maar trek daar wel een hele avond voor uit.

Ron Peeters

m2cm zei

@Ron,
Wat een vervelende manier om reclame te maken voor dit typprogramma. Op het weblog Kidsenzo heb je exact dezelfde reactie gegeven. Wat mij betreft antireclame voor typestars!!