woensdag 21 september 2005

Zoekquiz voor VMBO-leerlingen

Sommige leerlingen denken dat zoeken op het web het een fluitje van een cent is. Dat het tegenvalt, merken ze vaak als ze informatie nodig hebben, bijv. voor het maken van hun huiswerk. De openbare bibliotheek ondersteunt scholieren bij het zoeken naar informatie op verschillende manieren. Een belangrijk hulpmiddel dat ze aanbieden is de Virtuele Mediatheek. Leerlingen kunnen daar terecht voor leestips, materiaal voor een spreekbeurt of werkstuk, handleidingen om te leren zoeken op Internet, lesmateriaal voor docenten en ondersteuning voor mediathecarissen. Ze vinden er per vak korte stukjes informatie over een aantal onderwerpen, boekentips en links naar door bibliothecarissen geselecteerde sites.

Om leerlingen de weg te wijzen naar de Virtuele Mediatheek, hebben de Overijsselse bibliotheken samen met de Virtuele Mediatheek een quiz ontworpen voor VMBO-leerlingen. Ze krijgen elke dag een vraag die ze kunnen beantwoorden met behulp van de informatie in de Virtuele Mediatheek. Er zijn elke dag 3 prijzen te winnen, en degene die alle dagen de vragen goed heeft beantwoord, komt in aanmerking voor de hoofdprijs. De quiz gaat op 3 oktober van start. Wil je met je leerlingen meedoen, laat ze dan nu alvast eens kennismaken met de Virtuele Mediatheek, dan komen ze straks goed beslagen ten ijs.

Vanaf 3 oktober komen de vragen online. Een leuk initiatief waar scholen goed op in kunnen haken, bijv. door het instellen van een schoolprijs of door zelf een quiz te maken voor leerlingen van de andere afdelingen. Heb je nog andere suggesties: post ze dan eens hier in dit weblog. Wie weet breng je daarmee weer anderen op ideeën!

Geen opmerkingen: