Maar de laatste jaren verdwijnt dat beeld volledig. Musea ontwikkelen allerlei leuke activiteiten en maken ruim plek voor jongeren. Zo heeft Teylers Museum al weer een jaar of 3 het Teylers adventure, een game waarbij de speler virtueel en in het echt een speurtocht maken door het museum. Eergisteren maakte ik kennis met de Wonderkamers van het Gemeentemuseum in Den Haag. In de kelder van het gemeentemuseum is een aparte ruimte gemaakt voor jongeren, die overigens ook voor 'ouderen' zoals ik erg aantrekkelijk is! In de Wonderkamers kun je verschillende dingen doen, maar de leukste vond ik toch wel dat je daar van opnames van historische muziekinstrumenten je eigen compositie kunt maken. Het is natuurlijk niet mogelijk dat bezoekers zelf de instrumenten bespelen die in het Gemeentemuseum worden tentoongesteld. Het Gemeentemuseum heeft daarom van een aantal instrumenten die nog bespeeld konden worden opnames gemaakt en daarmee kun je in de Wonderkamers nu je eigen compositie bouwen. Leuk is ook dat het Gemeentemuseum een samenwerking is aangegaan met Drie voor twaalf van de VPRO, waardoor die samples nu ook via de site kunt downloaden en ook thuis een remix kunt maken. Ik ben ervan overtuigd dat de site veel bezoekers trekt, en dat daarmee ook veel jonge bezoekers naar het museum komen.
Maar het Gemeentemuseum is zeker niet het enige museum dat allerlei leuke dingen ontwikkelt voor jongeren. Voor mij is duidelijk dat daar de laatste jaren een omwenteling heeft plaatsgevonden: niet meer wachten tot de jongeren komen, maar kijken wat de vraag is en actief aan de slag om ze te werven. Er is veel te halen in onze musea. En niet alleen voor jongeren: ik vind het zelf ook verschrikkelijk leuk ;-)
1 opmerking:
Ik zie hier en daar berichtjes verschijnen over de DE-conferentie en blijf het ontzettend jammer vinden dat ik er niet bij kon zijn... Hopelijk is er geen al te groot gat gevallen door mijn afwezigheid.
Een reactie posten