maandag 14 november 2005

Outdoor GPS en MP3 op de basisschool

leerling met tracklogIk hoor vaak van docenten over allerlei inspirerende dingen die ze ondernemen met hun leerlingen. Initiatieven als 'Please help me' of een leerkracht die met al zijn leerlingen aan het webloggen gaat, maken me erg enthousiast. Bijzonder vind ik dat dit initiatieven zijn die zonder steun van allerlei organisaties door de leerkrachten zelf worden bedacht èn uitgewerkt. Dat betekent heel veel werk en het dit soort initiatieven kan dankzij ongelooflijk veel enthousiasme van die leekrachten uitgewerkt worden. Ik maak in mijn weblog graag melding van dit soort projecten omdat ik vind dat deze mensen een lintje verdienen en liefst ook nog ondersteuning en geld zodat ze hun ideeën kunnen uitwerken en ook aan anderen overdragen

Vandaar dat ik hier graag melding maak van alweer over zijn heel speciaal project.
Stel je een groep leerlingen voor die 's morgens op school komt en dan te horen krijgt van de leerkracht dat ze een speurtocht gaan doen. Niet echt vernieuwend, denk ik dan. Maar dat is het wel, want het is geen gewone speurtocht, maar eentje waarbij de leerlingen gebruik maken van een outdoor GPS-systeem. De kinderen lopen langs de kunstwerken in de wijk en beluisteren ter plekke op een mp3-speler die ze ook mee hebben gekregen de uitleg die door de leerkracht is ingesproken. En wat te denken van het beluisteren van een stukje Moldau bij een gps-tocht die onder andere langs een watertje voert. Of het beluisteren van een MP3-vogelgeluiden: "Luister goed en zet daarna je speler uit. Kun je die vogel nu ook in het echt horen?"

Ted Bisschop van de Anna van Burenschool in Enschede gaat op deze manier met zijn leerlingen op stap. Op de foto bij deze posting zie je een van zijn leerlingen, die de tracklog van zijn wandeling door de buurt heeft uitgeprint en nu een kaart maakt door alles wat hij tegenkomt op de juiste plaats in te tekenen.

Kostbaar? Dat valt wel mee. Een outdoor GPS heb je al voor ca. 100 euro en een mp-3 speler krijg je al voor minder geld. Wat het wel kost? Een sterke didactische visie om te kijken hoe technische hulpmiddelen ons onderwijs kunnen verrijken en daarnaast heel veel enthousiasme en doorzettingsvermogen om alle ideeën te realiseren!

Als je meer wilt weten over dit bijzondere project kun je een reactie achterlaten op dit weblog of een mailtje sturen naar Ted Bisschop: mp3 apenstaart avbschool.nl.

Geen opmerkingen: