maandag 28 november 2005

Subsidiegeld beschikbaar voor PO- en VO-scholen

Stichting TQ-NLAfgelopen week was de i&i conferentie: de jaarlijkse bijeenkomst voor iedereen die iets met 'i' te maken heeft in het voortgezet onderwijs. Docenten, ict-coördinatoren, beleidsmakers, onderwijsadviseurs, onderwijsontwikkelaars: allerlei mensen waren bij elkaar om kennis te delen op het gebied van ict en onderwijs. Er waren veel boeiende presentaties. Wie wil weten wat er die dagen verteld en besproken is kan o.a. terecht op het weblog van de conferentie, en wie wil weten wie er waren kan een kijkje nemen op de foto-site.

Eén van de presentaties werd verzorgd door Frances Brazier, voorzitter van Stichting TQ-NL. Zij verraste de bezoekers van de i&i-conferentie met de mededeling dat Stichting TQ-NL komend jaar vernieuwende ict-toepassingen ten behoeve van het primair en het voortgezet onderwijs wil subsidiëren.

Elektronische informatie-uitwisseling moet in deze projecten een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld via internet of GPS. Scholen die een innovatief project willen ontwikkelen of een bestaand project verder willen uitbouwen, mogen een subsidieaanvraag bij de Stichting indienen. De projecten die ingediend mogen worden, zijn innovatief in onderwijskundig opzicht en leiden tot verrijking, verandering, vernieuwing of verbreding van het onderwijs.

Inzet van ict en vooral elektronische informatie-uitwisseling is daarbij een hoofdcomponent.

Bijzonder vind ik het dat leerlingen de Stichting zullen adviseren welke projecten volgens hen in aanmerking moeten komen voor deze subsidie. Prima om leerlingen hierbij te betrekken: zij zijn immers de ervaringsexperts! En ik denk een geweldige mogelijkheid voor het onderwijs om subsidie te krijgen voor projecten. Projecten waar mensen misschien al lang mee begonnen zijn, maar die verder uitgebouwd kunnen worden of ideeën die al op de plank liggen, maar die door geld- of tijdgebrek tot nu toe nog niet uitgevoerd konden worden.

De plannen voor deze subsidieronde moeten binnenkort al gestalte gaan krijgen. Volgens de planning mogen in februari 2006 de korte voorstellen (1 tot 2 A4'tjes) voor subsidie ingediend worden, uitgewerkte voorstellen worden verwacht in mei 2006 en in september 2007 volgt dan een slotevenement. Wie meer wil weten over de subsidieronde kan terecht bij de Stichting TQ-NL. Maar ik hou jullie uiteraard ook via dit weblog op de hoogte van de ontwikkelingen!

Geen opmerkingen: