woensdag 16 november 2005

Wiki in het (hoger) onderwijs

Kort geleden kreeg ik van een kennis de URL toegestuurd van de afstudeerscriptie van zijn zoon: 'Wiki in het Hoger Onderwijs : een onderzoek naar wiki ter facilitering van CSCL'. Het is een behoorlijk omvangrijk verhaal over theorie en praktijk van de wiki in het hoger onderwijs. Jeroen Jansen, de schrijver van de scriptie, heeft een casestudy uitgevoerd: de TelematicaWiki,
een zorgvuldig geselecteerde en op maat gesneden wiki engine.

Wat mij niet verbaast, zijn de resultaten van het onderzoek:

Studenten vinden de TelematicaWiki waardevol. Het merendeel van de studenten ziet de TelematicaWiki als een nuttig hulpmiddel bij het samenwerken aan een paper. De Telematica studenten hebben weinig bezwaar om wiki’s vaker terug zien in het onderwijs van de UvT.

En:

Ondanks de beperkingen blijkt wiki een technologie met een grote hoeveelheid potentiële use-case scenario's op het gebied van CSCL facilitering. Een wiki met op de context aansluitende affordances, kan samenwerking tussen (groepen) studenten faciliteren op verschillende wijzen, namelijk collaboratief, coöperatief en collectief.

Ik ben er zelf van overtuigd dat een wiki een goed onderwijsmiddel is. De meeste leerlingen vinden het leuk om in groepsverband iets maken en de wiki biedt goede mogelijkheden daarvoor. Iedereen kan zijn eigen pagina's maken, maar ook een bijdrage leveren aan het werk van anderen. Zijn er vragen, dan kun je via de wiki overleggen met elkaar. En doe je per ongeluk wat fout, dan is het eenvoudig om oudere versies van een pagina terug te zetten. Ook voor de begeleiding is het een uitstekend middel: je kunt altijd zien wanneer aan de wiki gewerkt is en door wie. En omdat oude versies van de pagina's terug te zetten, ben je af van het verhaal van sommige leerlingen dat het werkstuk echt op tijd af was, maar dat net op het laatste moment ineens alles kwijt was.

Dit onderzoek ondersteunt mijn ideeën. Ik heb het nog niet helemaal uitgelezen, maar dat ga ik zeker nog doen!

Geen opmerkingen: