donderdag 8 december 2005

Gesproken Engelse gedichten

Gelezen op het weblog van Marie-José Klaver van NRC Handelsblad:

Het Poetry Archive heeft geluidsopnamen van bekende dichters online gezet. Hedendaagse en reeds overleden dichters lezen hun eigen werken voor. Het gratis archief is gemaakt door de Britse Poet Laureate Andrew Motion. Op de site zijn onder anderen de stemmen van Rudyard Kipling, Margaret Atwood, Seamus Heaney en Harold Pinter te beluisteren.


Poetry ArchiveOp de site zijn ook tips te vinden over hoe je de gedichten in de lessen kunt gebruiken, hoe je in de klas een goede sfeer kunt creëren om te luisteren, en waarop je de leerlingen kunt laten letten bij het luisteren. Handig is ook dat de gedichten niet alleen op titel, op auteur of woorden in de tekst gezocht kunnen worden, maar ook op thema. Er zijn ook nog aardig wat links te vinden op de site voor wie nog meer informatie wil hebben over Engelse/Amerikaanse poëzie.

Jammer wel dat de bestanden niet in MP3-formaat worden aangeboden. Het lijkt mij geweldig om leerlingen de bestanden op hun MP3-speler te laten downloaden. Dan kunnen ze op de fiets of in de bus of in de trein onderweg luisteren naar die prachtige dichtwerken. Okee, het blijft 'saaie literatuur', maar dan wel via een 'cool' medium ;-)

2 opmerkingen:

Pierre zei

OK, het is een flauwe, maar "reeds overleden dichters" die hun eigen werk voorlezen?
Het ontbreken van MP3 is inderdaad een afknapper. Zeker in combinatie met een iPod Video/Nano kun je mooie dingen maken: luister naar de audio terwijl de tekst op je beeldscherm voorbij komt zodat je mee kunt lezen als je wilt is er een van.

m2cm zei

Hoi Pierre,

Die zinsnede over overleden dichters die voorlazen uit eigen werk, was mij ook opgevallen. Maar ja, als je citeert doe je dat nu een keer letterlijk. Het is overigens niet helemaal onjuist: het zijn historische opnames. Ze hebben dus wel voorgelezen uit eigen werk!