dinsdag 24 januari 2006

Een leuke manier van kiezen

audible.com-keuzemogelijkhedenHeb je altijd veel moeite om een leuk boek te vinden? Kun je nooit je keus maken in de boekhandel of bibliotheek? Audible.com, een webwinkel met luisterboeken, maakt het je makkelijk om een luisterboek te kiezen dat past bij wat jij wilt. Of het echt altijd het juiste boek oplevert, betwijfel ik, maar ik vind het wel een leuke manier van kiezen, en ik ben ervan overtuigd dat je erdoor wordt uitgedaagd om eens een boek te proberen dat je anders niet van de plank had gehaald.

Bij Audible.com kun je een boek kiezen door aan te geven wat je wilt bereiken met het lezen: wil je een keer goed lachen, een speech houden zoals JFK, een nieuwe baan vinden of heb je behoefte je weer te voelen als een kind? Afhankelijk van de tijd die je wilt besteden aan het boek, krijg je vervolgens een aantal titels die aan jouw keus voldoen. De selectie 'Be a kid again' en 'less than 3 hours' levert o.a. de boeken van Arnold Lobel over 'Kikker en pad' op, en als je kiest voor 'Scare myself silly', gecombineerd met '3 to 8 hours' krijg je o.a. de tip om 'Rosemary's Baby' van Ira Levin te lezen.

Okee, de keuzemogelijkheden zijn beperkt, en de collectie is te overzien, maar deze manier van zoeken nodigt bezoekers wel uit om eens lekker te snuffelen. En het is praktisch om te kunnen kiezen op de duur van een boek. Fervente lezers doen daar soms een beetje minachtend over: zij vinden dat je een boek niet moet selecteren op dikte, maar uitsluitend op basis van je interesse. Maar ik denk dat in de praktijk de dikte van een boek bij de meeste mensen een belangrijke rol speelt in het keuzeproces. Ik zou wel willen dat er meer van dit soort keuze-instrumenten waren voor boeken voor volwassenen!

Geen opmerkingen: