maandag 13 maart 2006

Monstermedia

Wil je in het basisonderwijs aandacht besteden aan media-educatie, dan vind ik het programma Monstermedia een aanrader. Monstermedia is een lesprogramma voor leerlingen van basisscholen, waarin ze niet alleen kennis aangereikt krijgen over (de geschiedenis) van media, maar ook daarmee praktisch aan de slag gaan. Niet saai via een boekje, maar op een spel-achtige manier: ze verkennen de wereld Mediana, waar ze een monster adopteren en allerlei opdrachten moeten vervullen. Als ze de opdrachten goed uitvoeren, krijgen ze punten waarmee ze hun monster steeds mooier kunnen maken, en wie weet wordt hun monster dan uiteindelijk de baas van Mediana!

De didactiek achter Monstermedia is gebaseerd op de visie van Kolb. Iedereen heeft een persoonlijke leerstijl. Er zijn denkers, doeners, bezinners en beslissers. Monstermedia biedt opdrachten bebaseerd op elk van deze leerstijlen. Door in groepjes te werken leren de leerlingen van en met elkaar, en ook tussen de groepjes moet gecommuniceerd worden (bijv. via een chat, of door te stemmen op elkaars monsters).

De docentenhandleiding die bij Monstermedia wordt gegeven is heel compleet: er wordt duidelijk in aangegeven wat de filosifie is achter Monstermedia , wat de leerdoelen zijn, hoe het programma werkt, hoe de leerkracht invulling kan geven aan de 9 lessen en hoeveel tijd dat kost, en er worden tips gegeven voor aanvullende lessen. De leerkracht heeft bij dat laatste drie keuzemogelijkheden: het hele programma doorlopen kost minmaal 390 minuten, en de meest uitgebreide variant neemt 900 minuten in beslag.

Ik vind het programma niet duur: 75 euro per groep voor 5 maanden (ruimschoots voldoende om het programma in de meest uitgebreide variant te doorlopen). Ook voor leerkrachten die zich iets minder thuis voelen op het gebied van ict , is dit programma goed te hanteren. En als een keer de eerste schreden op het ict-pad zijn gezet, wordt de weg daarna misschien wel vervolgd!

Geen opmerkingen: