dinsdag 25 april 2006

Schoolbieb, Studiehulp of zelf je weg zoeken?

logo VOBNa het bericht van Malmberg, komt nu de Vereniging van Openbare Bibliotheken met een onderzoek over het gebruik van internet door scholieren. Ook dat onderzoek zou ik graag eens willen lezen, want ik vind het bericht nogal vaag.

'Een ruime meerderheid van de (vmbo-)leerlingen bezoekt de bibliotheek regelmatig', en 'Bovendien wordt duidelijk dat ook de nieuwe informatiesite van de bibliotheek schoolbieb.nl wat te bieden heeft aan schoolgaande jongeren. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat scholieren bij voorkeur de informatie voor school zoeken op een site waarvan de informatie op maat wordt aangeboden en die afkomstig is van een betrouwbare afzender', zijn uitspraken waar ik wel wat vragen bij heb. Want wat is regelmatig? Volgens vanDale.nl kan dat zowel 'vaak' betekenen als 'op vaste tijden geschiedend'. En wordt Schoolbieb door schoolgaande jongeren gezien als een betrouwbare bron die informatie op maat aanbiedt? Dat kan ik allemaal in het persbericht niet lezen, en op de site van de VOB staat niet vermeld waar het onderzoek op te vragen is.

Wat ik ook vreemd vind is dat volgens de eerste alinea van het persbericht het onderzoek is uitgevoerd onder VMBO-leerlingen, maar dat later in de tekst de aanduiding 'VMBO' niet meer wordt gebruikt. Er wordt dan gesproken over o.a. 'schoolgaande tieners' en 'scholieren'. Daarmee wordt bij mij de indruk gewekt dat het onderzoek betrekking heeft op alle schoolgaande leerlingen, wat - gezien de eerste alinea - niet juist is.

In de laatste twee alinea's van het persbericht wordt de loftrompet gestoken over Schoolbieb.nl. Begrijpelijk, want de Vereniging Openbare Bibliotheken heeft Schoolbieb.nl zelf ontwikkeld, maar wel verwarrend, want ik weet niet of alle zaken die daar genoemd worden (bijvoorbeeld 'Leerlingen vinden er eenvoudig en snel goede informatie voor hun schoolwerk' en ', geen onderdeel uit hebben gemaakt van het onderzoek.

Jammer: ik had graag gezien dat de Vereniging Openbare Bibliotheken het onderzoek zelf had aangeboden. Want net als bij het bericht van Malmberg, heb ik mijn vraagtekens bij de objectiviteit van dit bericht. Malmberg biedt Studiehulp aan, en de Openbare Bibliotheek heeft Schoolbieb. Ook hier kan dus sprake zijn van een subjectieve berichtgeving om het eigen product in het zonnetje te zetten. Ik weet niet of dat het geval is, maar ik daag hierbij de Vereniging Openbare Bibliotheken uit om het hele onderzoek online te zetten zodat we ons zelf kunnen overtuigen van de betrouwbaarheid van dit persbericht!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

uitdagen hoeft niet! de kritische kantekeningen zijn terecht. Dergelijke uitspraken moet jekunnen staven. het onderzoek verschijnt binnekort(online op www.debibliotheken.nl). Het gaat om een breed opgezet onderzoek dat niet alleen schoolbieb.nl betrof maar bijna alle onderdelen van bibliotheek.nl. Het onderzoek zou sowieso gepubliceerd worden. Overigens is er ander onderzoeksmateriaal waar ook uit geput wordt. dat is algemeen bibliotheek-gebruik onderzoekdat regelmatig wordt uitgevoerden gepubliceerd.

Friso Visser
manager bibliotheek.nl

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Friso,

Fijn dat je reageert! Ik ben benieuwd naar het onderzoek. Als het beschikbaar is hoop ik erover te kunnen schrijven!