donderdag 19 oktober 2006

User Generated Content

rapport UM over User Generated Content
Universal Media heeft een rapport uitgebracht over User Generated Content. Dat is content die door de gebruikers van het web zelf gemaakt wordt. Denk daarbij aan zaken als weblogs en wiki's, podcasts en video's (bijv. YouTube). Volgens het onderzoek is 72 procent van de voortbrengers of generators van UGC is onder de 25 jaar. 57 Procent maakt meerdere video’s per maand en 48 procent doet er minder dan een uur over om een video te maken.

Zoals tijdens de conferentie Mediawijsheid al werd geconstateerd: we moeten binnen het onderwijs aan de slag met deze actieve content-makers. Het zou jammer zijn om deze ongelooflijke potentie in het onderwijs onbenut te laten. Ik denk dat de kennis van docenten en van leerlingen op dit gebied prachtig complementair is: jongeren weten hoe ze een filmpje/weblog/podcast etc. moeten maken en hoe ze dat online kunnen krijgen; docenten weten hoe content gemaakt moet worden, waar inhoud gezocht kan worden, waarop gelet moet worden bij het selecteren van informatie en hoe moet worden omgegaan met copyright.

Als docenten en leerlingen de handen in elkaar slaan kan prachtige content gegenereerd worden ten behoeve van het onderwijs. Daarvan profiteert iedereen: de docent, de leerling èn de school. En het is toevallig ook nog eens erg leuk om te doen!


2 opmerkingen:

Guido zei

Margreet, Mooie oproep. Dan ga je dus uit van 'gelijkwaardige inbreng' van studenten en docenten in een en hetzelfde proces. Ik hoop vooral dat docenten daar klaar voor zijn.
Bedankt trouwens voor de tip slidehare:
http://slideshare.net/guigui/creaidweb20-op-hanovatie
Alweer een mooi voorbeeld van user generated content. Ben benieuwd hoeveel presentaties me hier gaan inspireren.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Guido,
De tip leverde me ook wat op: nu kan ik mooi je presentatie nog eens bekijken ;-)
En ja, ik ga inderdaad graag uit van een gelijkwaardige (maar niet gelijke) inbreng. Ik heb zelf ervaren hoe verrijkend dat kan zijn. En afgaand op jouw presentatie van afgelopen donderdag deel jij die ervaring. Of vergis ik me?