vrijdag 20 oktober 2006

Verbeter het net!

Verbeter het Net
Voor iedereen die bang is om zich te vervelen deze herfstvakantie, of op zoek is naar iets om de hersens mee te kraken, is er een leuke prijsvraag. De uitdaging is om in één A4'tje aan te geven hoe jij vindt dat internet verbeterd kan worden. Bijvoorbeeld door het web op een andere manier toegankelijk te maken, door nieuwe websoftware en -diensten aan te bieden, door het net te gebruiken voor andere dingen dan we tot nu toe hebben gedaan enz. De bedoeling is dat je iets bedenkt om internet menselijker te maken.

Wat je ermee kunt winnen? Om te beginnen natuurlijk (bijna) eeuwige roem. Om te beginnen worden daarom de resultaten van deze prijsvraag gepresenteerd tijdens de HCC Dagen (24-26 november '06), en ze worden (in principe) gepubliceerd in het jaarboek Erasmusprijs 2007. Daarnaast krijgen de 5 beste inzendingen een pakket met software voor beeld & geluid (Corel, Pinnacle, Magix). En voor het allerbeste idee is er een digitale camera.

Maar het lijkt me vooral leuk om allerlei nieuwe ideeën te bedenken. Zou het internet vriendelijker worden als bijvoorbeeld iedere nieuw-geborene een avatar krijgt in een virtuele wereld zoals Second Life? Wat levert het op als we naast de gewone TweedeKamer-verkiezingen ook in die virtuele wereld kunnen stemmen? En waarom zijn browsers eigenlijk in 2D? Zou het makkelijk zijn als we met een druk op de knop niet alleen naar websites/weblogs enz, maar ook naar de eigenaren van die content konden zoeken? Zou er niet een databank kunnen komen waarin bijgehouden wordt wie copyright heeft over de content op het net? Want nu word je vaak van het kastje naar de muur gestuurd als je toestemming wilt vragen om bijv. beeldmateriaal over te nemen.


Het lijkt me dat er genoeg over na te denken is, voor deze prijsvraag. Ik ga zelf me de komende week daar eens mee bezig houden. De komende week zal het daarom (en omdat het herfstvakantie is voor de meeste scholen in Nederland) stil zijn op dit blog. De volgende post verschijnt hier weer op 30 oktober. Prettige vakantie!

Geen opmerkingen: