donderdag 9 november 2006

Nobelprijs: een spelletje?

spel over de uitvinding van de laser
Wie de Nobelprijs wint is niet iets waar de gemiddelde scholier zich mee bezig houdt. Toch kan het juist een leuke manier zijn om wetenschap een gezicht te geven. Wie vond nu wat uit, en hoe kwam het dat die uitvinding in die periode werd gedaan en door die persoon? Meestal is er weinig tijd in de les om op dit soort zaken in te gaan. De organisatie die de Nobelprijzen toekent heeft dit probleem onderkend. Ze hebben een informatieve site over de Nobelprijzen: de winnaars en hun werk. En wat leuk is: ze hebben er een aantal spelletjes op gezet.

Het zijn geen wereldschokkende spellen, maar wel leuk en goed voor een eerste kennismaking met een aantal Nobelprijswinnaars en hun werk. Zo is er bijvoorbeeld een spel over de uitvinding van de laser, William Golding's Lord of the Flies, het gedachtengoed van Bertil Ohlin, winnaar van de Nobelprijs voor de Economie en over de Pavlovreactie. Om de spelletjes optimaal te spelen moet je wat weten van het werk van de betreffende Nobelprijswinnaars. De informatie die je nodig hebt wordt in de game aangeboden. Wel makkelijk voor het onderwijs: je hoeft als docent dus niet allerlei achtergrondinformatie te verzamelen als je de leerlingen de spelletjes laat spelen. Het spelen van de spellen kost gemiddeld 5 tot 30 minuten. En bij elke game wordt aangegeven waar op de site meer informatie over die winnaar of zijn werk te vinden is.

Het spelelement van de games ligt op ongeveer middenbouw/bovenbouw van het basisonderwijs, de inhoud van de spellen ligt vanaf de onderbouw voortgezet onderwijs tot en met de tweede fase havo/vwo. Wat het voor sommige leerlingen lastig kan maken, is dat de games en de extra informatie Engelstalig is. Maar niet alle leerlingen zullen daar problemen mee hebben en voor het (Engelstalig) tweetalig onderwijs is het eerder een voor- dan een nadeel.
Op de site is overigens nog meer te vinden. Zo ontdekte ik uitgebreide informatie over microscopen, inclusief een simulaties van verschillende soorten microscopen. En er is uitgebreide informatie over de Relativiteitstheorie en halfgeleiders. Vaak is aan deze informatie een quiz toegevoegd, wat het geheel soms net weer wat speelser maakt.

Alles bij elkaar een aanrader wat mij betreft!



Bron: EdGames

Geen opmerkingen: