dinsdag 28 november 2006

Prijsvraag Nederlandse versie Ask.com

Ask.com prijsvraagOp 22 november is een leuke prijsvraag van start gegaan: de ASK.COM Search Challenge 2006. Ik werd erop geattendeerd door Dutch Cowboys, die samen met de Nederlandstalige versie van Ask deze wedstrijd in elkaar hebben gezet.

Ik vind de opzet erg leuk. Er zijn een aantal 'challenges' (vrije vertaling van mij: wedstrijdronden). Je moet per 'challenge' een aantal vragen beantwoorden. Volgens de regels moet je dat doen met de Ask.com zoekmachine, maar volgens mij kun je een aantal vragen ook wel met andere zoekmachines beantwoorden. Maar goed: het is natuurlijk helemaal niet verkeerd om op zo'n manier de ins en outs van een zoekmachine te leren kennen! Om een vraag te krijgen moet je in de zoekregel van ASK.com de zin Speel de Search Challenge met Ask.com typen (als één geheel, maar zonder aanhalingstekens). Je krijgt dan de eerste vraag te zien. Het antwoord daarvan plaats je weer in de zoekregel, en als je het goede antwoord hebt gegeven, dan krijg je de volgende vraag te zien, enz.

Er zijn drie prijzen: twee keer een iPod Nano MP3-speler, en één hoofdprijs (een reis voor twee personen naar Londen). De winnaar van de hoofdprijs zal ook een verslag mogen schrijven over zijn/haar ervaringen in Londen. Dat verslag wordt mogelijk geplaatst op de DutchCowboys website. Op die manier kun je dus ook nog eens beroemd worden als schrijver! De actieperiode loopt van 22 november 2006 tot en met 15 december 2006, dus je moet er snel bij zijn!

Je kunt helaas per naam en e-mailadres maar één keer een kansje wagen, dus als je van één challenge alle vragen goed hebt beantwoord, heeft het geen zin meer om verder te gaan. Behalve natuurlijk als je het gewoon leuk vindt om te puzzelen. Maar misschien is het ook wel een idee om als school aan te haken met deze prijsvraag en zelf een prijs uit te loven voor de leerling die de meeste challenges goed heeft beantwoord. Of, nog leuker: maak zelf een prijsvraag en dan met verschillende zoekmachines. Echt moeilijk hoeft dat niet te zijn en het wordt natuurlijk leuker als je ze terecht laat komen op voor jongeren aansprekende sites. Ik ben ervan overtuigd dat je daarmee een aantal leerlingen actief aan het zoeken krijgt!

Geen opmerkingen: