dinsdag 7 november 2006

Simschool

SimSchool
Voor wie juf of meester wil worden zijn er verschillende simulatiegames te vinden op internet. Er zijn (voor zover ik weet) twee Nederlandstalige simgames: Jij voor de Klas en Leraar Wannabe Show. Allebei deze spellen zijn vooral bedoeld als een soort proeftuin waarin je kunt proberen of je het leuk vindt om voor de klas te staan. Het Engelstalige SimSchool daarentegen is bedoeld voor mensen die al voor de klas staan.

In de gratis basisversie kun je een klas aanmaken met 5 leerlingen. Via de laptop op je bureau kun je van elke leerling informatie opvragen: hoe zijn persoonlijkheid is, hoe hij graag leert (alleen of in teamverband, in een rustige omgeving of juist niet enz.), en wat zijn resultaten tot nu toe zijn. Je kunt de leerlingen opdrachten geven (recall task, skill/concept task, strategic thinking task en extended thinking task) en je kunt ze toespreken (behavioral assertion, behavioral observation, behavioral inquiry, academic assertion, academic observation en academic inquiry). Als je een leerling toespreekt of een taak geeft kun je zien hoe hij daarop reageert.

Op de site van SimSchool vind je een grote hoeveelheid achtergrondinformatie die je helpt om de leerlingen de goede taken te geven en ze op de juiste manier te ondersteunen. Het materiaal is van hoog niveau: vaak is het geschreven door mensen van leraren- of didactiekopleidingen enz.
Ik vond de game behoorlijk uitdagend: het is zeker niet iets wat je zomaar eventjes speelt. Wie andere of meer dan 5 leerlingen in zijn klas wil hebben kan voor $ 12,00 per jaar een upgrade kopen. Niet veel, vind ik: je kunt daarmee zeker heel wat uurtjes spelen. Het lijkt me zeker een game die gebruikt kan worden op lerarenopleidingen: je kunt de game individueel of in groepjes laten spelen en de verschillende situaties kunnen gebruikt worden als cases die door de studenten uitgewerkt kunnen worden.
Mocht iemand weten of deze game ook in Nederland gebruikt wordt, dan hoor ik dat graag!

Geen opmerkingen: