vrijdag 3 november 2006

Stem media-wijzer

Stemwijzer Stichting Het nieuwe Stemmen
Mediawijsheid houdt niet alleen dat mensen in staat zijn om de juiste informatie uit de media te halen, het heeft ook te maken met actief burgerschap. Om actief burger te kunnen zijn, moeten mensen in staat zijn de media behalve passief, ook actief te benutten. Althans, zo staat het in het rapport van de Raad voor Cultuur over mediawijsheid, en zo luidt (samengevat) ook de boodschap van Maria van der Hoeven op de wiki van het Ministerie van OCW over mediawijsheid.

Nu we binnenkort mogen gaan stemmen is deze boodschap heel actueel en lijkt het me goed als scholen hier aandacht aan besteden. Op het weblog van Bright vond ik een prachtige verzameling van stemwijzers. Uiteraard vind je in dit overzicht de Stemwijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek, maar je vindt daar nog 13 andere stemwijzers van verschillende (maatschappelijke) organisaties en politieke partijen. Dat biedt natuurlijk prachtige mogelijkheden om te ervaren hoe je eigen mening vertaald wordt door verschillende stemwijzers naar een stemadvies. Ik zou daar graag een opdracht van maken voor in de klas.

Laat bijvoorbeeld de leerlingen eerst met de hele klas een fictieve stemmer te beschrijven. Voer die gegevens dan in in de stemwijzers. Ik gok dat je niet bij alle stemwijzers hetzelfde advies zult krijgen. Dat is een goede reden om de uitkomsten te analyseren: waarom krijg je verschillende adviezen, en is er sprake van manipulatie? En is het mogelijk om een stemwijzer te maken die volledig objectief is? Het lijkt me een pracht onderzoek, dat je ofwel met de hele klas samen kunt doen, ofwel als opdracht kunt laten doen voor een uitgebreid werkstuk. Je leert daarmee in ieder geval een heleboel over politiek, maar ik verwacht dat je ook leert over politieke meningsvorming via de media.

En als je dan toch bezig bent: laat de leerlingen ook eens onderzoeken hoe verschillende politici zich op dit moment profileren via Hyves. Zo'n beetje iedere politicus die mee wil tellen bij de volgende verkiezingen heeft er een: Jan-Peter Balkenende, Wouter Bos, maar ook Jan de Vries, Bert Bakker (die had als eerste een Hyves-profiel), Femke Halsema, Mark Rutte, Rita Verdonk en nog veel meer. Ik zou wel eens willen weten van jongeren of zij zich nu echt aangesproken voelen door dit soort zaken of niet.

2 opmerkingen:

Danniëlle zei

Ik vond onderstaande link wel interessant,

http://tinyurl.com/y5lhme

Via Frankwatching

stelt zei

http://twoss.wordpress.com/2006/11/02/open-in-de-verkiezingen/