vrijdag 24 november 2006

Unicef-game

AyitiAyiti: The Cost of Life: zo heet het (Engelstalige) spel dat Unicef heeft ontwikkeld. In het spel moet je een familie in Haïti in leven zien te houden. Niet eenvoudig, want geen van de gezinsleden is geschoold, scholing is kostbaar en goed betaalde banen zijn niet dik gezaaid. En soms zit het mee, maar het zit de familie ook vaak tegen. Droogte, ziekte en orkanen bedreigen de gezondheid en veroorzaken armoede. Je maakt 4 jaar ieder seizoen voor elk gezinslid de keus: gaan ze werken, en zo ja: waar, of stuur je ze naar school? Investeer je in een fiets zodat ze ander werk kunnen doen, of bespaar je je die uitgave zodat er geld is voor als er iemand naar het ziekenhuis moet?

Bij de game zitten 2 lesbrieven: één waarbij het spelen van het spel onderdeel uitmaakt van de les, en de ander is bedoeld ter introductie op of ter afsluiting van het spelen van het spel. Beide lessen nemen ongeveer 50 minuten in beslag.

De game is zeker niet makkelijk om uit te spelen: je moet heel wat experimenteren voordat je erin slaagt om iedereen in leven te houden. Sterk vind ik dat je ieder seizoen opnieuw keuzes moet maken en in moet spelen op de mogelijkheden die dat seizoen biedt. Het ene seizoen is er meer werk dan het andere, en ook de scholingsmogelijkheden variëren elk jaar en elk seizoen. Duidelijk is dat het leven in 'Ayiti' niet makkelijk is, en dat je echt gebruik moet maken van alle mogelijkheden die het leven je daar bieden. Doe je dat niet, dan verlies je het spel. In de lesbrieven staan genoeg handvatten hoe de inhoud van de game in de klas besproken kan worden, maar ik denk dat de vragen die je krijgt als je de game verliest, de leerlingen al genoeg aan het denken zullen zetten.

Geen opmerkingen: